Venezuelának már a pénzre sincs pénze

külföld
2017 december 05., 08:46
comments 124
Venezuelai férfi mutogatja a 100 bolivárosait 2016. december 17-én. Venezuela arra az évre tízmilliárd bankjegyet rendelt, de még mindig lóg 71 millió dollárral az egyik pénzverdének.
photo_camera Venezuelai férfi mutogatja a 100 bolivárosait 2016. december 17-én. Venezuela arra az évre tízmilliárd bankjegyet rendelt, de még mindig lóg 71 millió dollárral az egyik pénzverdének. Fotó: GEORGE CASTELLANOS/AFP

Új jelentést nyert a hiánygazdaság Venezuelában, ahol mostanra már a pénzből is kezdenek kifutni az országban tomboló, idén 500 százalékosra becsült hiperinfláció miatt. A Bloomberg szerint a venezuelai állam legalább 71 millió dollárral tartozik a világ egyik legnagyobb pénzverdéjének, a brit De La Rue-nak - és valószínűleg tartozhat még két nagy pénzverdének, a német Giesecke & Devrientnek és a francia Oberthur Fiduciaire-nek is.

A bajok még 2014-ben kezdődtek, amikor a venezuelaiak éppen a vécépapírhiány fogalmával ismerkedtek. Már akkor is hátizsáknyi bankóra volt szükség egy bevásárláshoz. a 2015-ös parlamenti választások előtt a kormány, megelőzendő az üres bankomatok előtt sorakozók dührohamát, 2,6 millárd bankót, a 2012-ben forgalomba lévő összes bankjegy dupláját rendelte be a három nagy gyártótól, majd még a rendelés teljesítése előtt felfelé módosította a rendelt mennyiséget.

A rengeteg pénz kinyomtatásához a De La Rue még egy kanadai pénzverdétől is segítséget kért, a hatalmas stóc pénzt bérelt Boeing-747-esek tucatjai szállították Venezuelába. De ez csak átmenetileg enyhítette a pénzhiányt, ezért a venezuelai kormány 2016-ra már 10,2 milliárd bankjegyre írt ki tendert. Csak a kontextus kedvéért, amerikai dollárból, amely a venezuelainál egy kicsit nagyobb gazdaság pénze, egyben globális fizetőeszköz és tartalékvaluta, 7,6 milliárd bankjegy van forgalomban. A három nagy pénznyomda ekkor már meginogni látszott, összesen csak 3,3 milliárd bankjegyre tettek ajánlatot. Már ennek a legyártása is egész évre lekötötte kapacitásaikat.

A helyzetet csak nehezíti, hogy a venezuelai jegybank valamiért ragaszkodik hozzá, hogy száz bolivárosnál ne legyen nagyobb bankó - még ha ezért ma már csak egy szál cigarettát adnak a caracasi kioszkokban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.