Emléktáblát állítanak Ferenczi Krisztinának, az Orbán család vagyonosodását feltáró újságírónak

Emléktáblával emlékezik a 2015 nyarán elhunyt színésznőre, íróra, újságíróra, a MÚOSZ tiszteletbeli tagjára a XIII. kerületi önkormányzat és a család. Az emléktáblát 2017. december 8-án, pénteken 11 órakor avatják fel Budapesten, a XIII. kerületben, a Pannónia utca 15. szám alatti ház falán - olvasható a MÚOSZ honlapján.

Ferenczi 1950-ben született, több színházban játszott, majd a rendszerváltás körül átképezte magát újságírónak, és a kilencvenes évek második felétől elsősorban az Orbán család üzleteivel foglalkozott, a bányákkal, a szőlővel, aztán pedig Felcsúttal. 

A jövőről azt mondta 2015-ben, a halála előtt három nappal a Népszabadságnak adott interjúban:

„Azoknak, akik utánam jönnek, elsősorban azt kéne tovább vizsgálniuk, hogyan született meg az Orbán-közeli kör, Mészáros Lőrinc, Garancsi István és a többiek vagyona. Ha megyünk is kifelé a jogállamból, azért minden közpénzes tranzakciónak nyoma kell maradjon, és ez alighanem ezután is így lesz. Annak a megértése a legsürgetőbb, hogy kik ők valójában, és mi a szerepük az Orbán-rendszerben, a pénz, a vagyon és a hatalom körforgásában. Ha ez egyszer feketén-fehéren világossá válik, az bizonyosan döntő lélektani pillanat lesz. Magyarország miniszterelnökét minden bizonnyal még nagyon sokáig Orbán Viktornak fogják hívni, de akárhogy is, egyszer az aprócska mozaikokból – hála azoknak, akik folytatják a munkámat – összeáll majd a kép, napvilágra kerül az igazság. Megmutatkozik ennek a hatalomnak a valódi természete Tokajtól Felcsútig, Orbán Győzőtől Tiborcz Istvánig, és én egyszerre kívánom ezt a pillanatot Magyarországnak, és féltem is tőle.”

Egy évvel később a Népszabadság is Mészáros Lőrinc kezébe került, és egy ideig közvetve ő blokkolta a róla szóló Ferenczi-cikkeket.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.