Közösségi finanszírozással indítanák újra a szexbotrányba belebukott Gawkert a régi munkatársak

INTERNET
2017 december 11., 22:18
comments 64

A Kickstarteren kezdett el pénzt gyűjteni a Gawker archívumának megmentésére - és ideális esetben a csődbe ment szájt megvásárlására - a bloghálózat egykori munkatársaiból alakult alapítvány.

A média- és pletykablogból kinőtt blogbirodalom a világ egyik legsikeresebb független újmédiacége volt, amikor Hulk Hogan, a híres expankrátor egy szexvideó közlése miatt beperelte, a Gawker veszített, 140 millió dollárt kellett fizetnie a médiabohóc izomembernek, ígyy csődhelyzetbe került az évek óta nyereségesen működő, fénykorában 300-400 millió dollárra értékelt vállalkozás. Az igazi poén azonban csak ekkor jött: a pereskedés legvégén derült ki, hogy az egész – éveken át húzódó, több millió dollárt felemésztő – eljárás mögött igazából Peter Thiel, a híres Szilicium-völgyi milliárdos, a Facebook első befektetője, a Paypal egyik alapítója áll, ő pénzelte Hogan ügyvédeit. Thiel azért folytatta az éveken át tartó, akár több tízmillió dollárt is felemésztő bosszúhadjáratot, mert a Gawker sok posztban piszkálta és ugratta őt, egyszer pedig azt is megírta róla, hogy meleg.

Miután Thiel győzött, és a Gawker Media csődvédelmet kért, a csődbiztos a blogálózatot az Univision nevű médiacégnek adta el 135 millió dollárért. A Univision ekkor majdnem az egész egykori Gawker-birodalmat megvette, kivéve pont magát a névadó Gawker-blogot. Ennek az volt az oka, hogy Thiel nemcsak Hulk Hogant, hanem jó pár más Gawker-poszt főszereplőjét is megkörnyékezte, hogy az ő titkos finanszírozása mellett pereket indítsanak, így félő volt, hogy a blog megvásárlója később csúnya perekbe futhat bele.

Nemrég az is kiderült, hogy maga Peter Thiel bejelentkezett a Gawker megvásárlására. A milliárdos nem is csinált titkot abból, hogy örökre el akarja tűntetni a webról az oldalt, és a teljes archívumát.  Ekkor léptek akcióba, a volt gawkeresek.

Bár a Gawker nálunk főleg az utolsó szexbotránya miatt lett ismert, a blog nem privát szexvideókból élt, hanem egy rakás hatalmi pozícióban lévő nagykutyát leplezett le, illetve már öt-tíz évvel bárki más előtt megszellőztettek néhány olyan zaklatásos sztorit, ami csak idén robbant a médiában, és érintettjei olyan hírességek, mint Kevin Spacey, Louis C. K., Harvey Weinstein vagy Terry Richardson.

Thiel nemcsak azért hajt azonban a Gawker romjaira, hogy örökre kiradírozza az internetről a neki nem tetsző cikkeket, hanem azért is, mert a leendő vevő a bloggal együtt megkapná a visszaperlés lehetőségét is. Ez pedig anyagi kockázat a milliárdosnak.

A Gawker Alapítvány a most indított kickstarteres kampányban 500 ezer dollárt szeretne összeszedni. Ha összejön az összeg, a nonprofit alapítvány ebből megpróbál licitálni a blogra, hogy utána nyilvánossá tegye az archívumát, illetve újraindítsa magát a lapot, előfizetéses modellben.

Az alapítvány a kampányoldalán azt is közölte, hogy ha nem jönne össze az összeg, akkor is megőrzik az archívumot, és akkor is indítanak egy Gawker-szellemiségű blogot, csak más néven.

(Disclaimer: A szerző, vagyis én három évig voltam a Gawker Media alkalmazottja, mint a cink.hu blog írója.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.