Az ország legtöbb megyéjében az emberek felének még érettségije sincs

oktatás
2017 december 17., 13:41
comments 269

A 19 magyar megyénkből 11-ben a felnőtt népesség többségének nincs középfokú végzettsége, írja a G7 a KSH adatai alapján. 

A lap megjegyzi, hogy bár 2016-ban a 18 évesnél idősebb népesség, vagyis a választópolgárok 55 százaléka rendelkezett minimum érettségivel, megyékre lebontva sokkal rosszabb a kép. 

Az adatokból kiderül, hogy a képzett népesség főleg Budapesten koncentrálódik, a fővárosban a lakosság 76,4 százaléka befejezte a középiskolát. 

Közben a  leghátrányosabb helyzetű megyék rendelkeznek a legalacsonyabban képzett népességgel. Nógrádban él arányaiban a legkevesebb érettségivel rendelkező felnőtt, itt 42,8 százalék fejezte be a középiskolát. Nem sokkal magasabb az arány Szabolcsban sem, ahol  43,4 százalék az arányuk.  Jász-Nagykun-Szolnok megyében 43,6 százaléknak van érettségije, Tolnában pedig 43,8 százaléknak.    

Budapest után arányaiban a legtöbb érettségivel rendelkező választópolgár Pest megyében (58 százalék), Csongrád megyében (56,4 százalék) és Győr-Moson-Sopronban (52,7 százalék) él.

Ugyanakkor a G7 megjegyzi, hogy az országban mindenhol nő az átlagos képzettségi szint, ami egyrészt a népességcsökkenésnek, részben pedig annak köszönhető, hogy   az egyes generációk tagjai tovább járnak iskolába, mint azt az előttük lévők. 

1949-ben a 15 évesnél idősebb népesség 94,5 százalékának volt legfeljebb nyolc általánosa, de 2016-ban már csak 26,5 százalékuk volt ilyen alacsonyan képzett. Országosan a 2011-es népszámláláskor még csak a lakosság 49 százalékának volt érettségije, de 2016-ban ez az arány már 55 százalékhoz közelített.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.