A Földközi-tengerről érkezett az sms, ami megölte a máltai újságírónőt

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Valahonnét a tengerről érkezett az az sms, amivel működésbe lépett a Daphne Caruana Galizia máltai újságírónőt és autóját október 16-án felrobbantó bomba - legalábbis ezt állítja a Guardian szerint a szigetország rendőrsége.

Fotó: Matthew Mirabelli / AFP

Máltán kedden kezdődött meg a gyilkossággal vádolt három férfi (Vince Muscat és két testvér, Alfred és George Degiorgio) tárgyalásának előkészülete, ennek részeként számoltak be az ügyet vizsgáló nyomozók a bíróságnak.

A három gyanústott, akik egyébként már korábban is ismertek voltak a rendőrség előtt, ártatlannak vallják magukat. A rendőrség, akiknek a munkáját többek közt az FBI is segíti, azonban azt állítja, hogy elsősorban lehallgatott telefonbeszélgetéseknek kösznhetően van ellenük bizonyítékuk.

A nyomozók szerint az újságírónőt felrobbantó bomba úgy készült, hogy sms-üzenettel lehetett detonálni. Ehhez valakinek folyamatos megfigyelés alatt kellett tartani Caruana Galizia otthonát, a szomszédok be is számoltak arról, hogy az egyik jó rálátást biztosító helyszínen a robbanás napján és előtte is egy kis fehét autó parkolt.

A robbanás idején a környék mobilforgalmát vizsgálva a máltai rendőrök egy olyan SIM-kártyát azonosítottak, ami pont akkor vesztette el a kapcsolatot egy közeli mobiltoronnyal, amikor a robbanás történt. A nyomozók azt is megállapították, hogy ugyanekkor kapott egy sms-t, ami valahonnét a Földközi-tengerről érkezett.

A gyanúsított testvérpár mindkét tagjának vannak kis hajói. Ezek közül a Maya nevűről van felvétel, ahogy október 16-án reggel elhagyja a sziget egyik kikötőjét, és csak a robbanás ideje után tér vissza oda.

Caruana Galizia évek óta tárta fel a máltai politikai-gazdasági elit és az azzal összefonódott nemzetközi bűnözők közös piszkos ügyeit. Így halálával kapcsolatban nem is az az igazán fontos, hogy ki küldte a bombát detonáló üzenetet, hanem hogy ki bérelte fel erre.