Trump azzal fenyegette az ENSZ Közgyűlésében ellene szavazó országokat, hogy az USA megvonja a támogatásaikat

Több 444 videó?
Szeretném

Donald Trump amerikai elnök szerdán a támogatások megvonásával fenyegette azokat az államokat, amelyek az ENSZ Közgyűlésében csütörtökön megszavaznák a Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntésének visszavonására vonatkozó határozattervezetet.

„Dollár-százmilliókat, sőt milliárdokat kapnak, aztán ellenünk szavaznak. Nos rendben, figyelni fogjuk ezeket a voksokat. Hadd szavazzanak csak ellenünk. Sokat megspórolunk. Minket aztán nem érdekel”

– mondta Trump újságírók előtt a Fehér Házban. A fenyegetés érezhetően főleg az ENSZ afrikai, ázsiai és latin-amerikai tagjainak szól, ezek az országok ugyanis sebezhetőbbek lehetnek az ilyen gazdasági nyomástól.

Trump november 8-án Szöulban.Fotó: Lee Jin-Man / AFP

Nikki Haley, az USA ENSZ-nagykövete is megtorlással fenyegette a határozattervezetet támogató országokat. Az ENSZ 193 tagállama közül a legtöbbnek eljuttatott levelében és Twitter-üzenetében is úgy fogalmazott: Trump elnök „személye elleni támadásnak” veszi a voksolást, az USA pedig névsort vezet majd a renitensekről.

Az értesülések szerint több mint 180 államnak megküldött levélben Haley azt írja, a Trump-kormányzat csak azt szeretné, hogy az államok elismerjék az izraeli-amerikai történelmi barátságot és partnerséget, illetve az USA nagykövetségének áthelyezésével kapcsolatos döntését.

„Az elnök szorosan figyelemmel kíséri majd ezt a voksolást, és arra kért engem, hogy jelentsem neki, melyik országok szavaznak ellenünk. Minden egyes voksot feljegyzünk”

– olvasható a dokumentumban, amibe az AP belenézhetett.

Az amerikai ENSZ-nagykövet Twitter-üzenete ennél élesebb hangnemet ütött meg: „A világszervezetnél mindig azt kérik, tegyünk és adjunk többet. Így, amikor az amerikai nép akaratából arról döntünk, hová helyezzük a mi nagykövetségünket, nem arra számítunk, hogy azok, akiket támogattunk, ellenünk forduljanak. Csütörtökön szavazáson bírálják majd elhatározásunkat. Az Egyesült Államok jegyezni fog minden szavazatot.”

Rijád al-Malki palesztin és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a világszervezet közgyűlésének ritkaságszámba menő, rendkívüli ülésére tartva élesen bírálta a nyilatkozatokat, és azzal vádolták Washingtont, hogy megfélemlítéssel próbálkozik. Egyben reményüknek adtak hangot, hogy az államok nem hajlanak meg Haley nyomásgyakorlása előtt, és lelkiismeretük szerint voksolnak majd. Cavusoglu szerint egyetlen becsületes állam sem fog meghajolni, és azt mondta:

„A világ megváltozott. Az a felfogás, hogy erősebb vagyok, tehát igazam van, megváltozott. A mai világ az igazságtalanságok ellen lázong.”

A határozattervezet előterjesztői Jemen és Törökország, ez utóbbi az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) soros elnöke.

Az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülését azután hívták össze, hogy az USA hétfőn megvétózta az ENSZ BT-ben az egyiptomi határozattervezetet, amely semmisnek és bármiféle jogi vonzatot nélkülözőnek nyilvánította volna a Jeruzsálem státuszára vonatkozó egyoldalú döntéseket. A megvétózott határozattervezet azt követelte volna Donald Trump amerikai elnöktől, hogy vonja vissza a Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését, amivel elismerte a várost Izrael fővárosának.

Trump december 6-i döntése után mindennaposak a tüntetések a palesztin területeken, és nemcsak az USA-val szemben ellenséges országok, de Washington több szövetségese is elítélte az amerikai elnök határozatát.

Az ENSZ-közgyűlés döntése jogilag nem kötelező, de komoly politikai súlya van.
Jeruzsálem sorsa a palesztin-izraeli konfliktus legkényesebb pontja. Izrael örök és oszthatatlan fővárosaként tekint a városra, miközben a palesztinok annak keleti, Izrael által megszállt, majd annektált részét tennék meg leendő államuk fővárosának. (MTI, Guardian)