Nádas Péter: Nem tudom, hogy kormányt váltani filozófiai értelemben lehetséges-e, de praktikusan nagyon is lehet

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"Az új évezred első éveiben ismét, immár harmadszor szenvedett hajótörést a modernizáció" Magyarországon, mondta a 168órának Nádas Péter. Az író szerint "az a mély modernizációs igény, ami a magyar társadalmat a 19. század óta jellemzi, 

polgárság híján soha nem volt kielégíthető, és főleg egyetlen modernizációs folyamat sem volt befejezhető."

Nádas szerint "nagy tulajdonnal és befektetési tapasztalattal rendelkező polgárok nélkül alig hiszem, hogy életképes liberális demokráciát lehessen bárhol csinálni."

"Ha pedig demokraták sincsenek, vagy kisebbségben vannak, a demokrácia jogrendje össze fog omlani,"

teszi hozzá. A nemzeti tőkés réteg megteremtése az ország fejlődésének szempontjából szerinte is szükséges lenne. Nádas szerint a jelenlegi nemzeti burzsoázia fő problémája

"a nagyvilágban jelentéktelen, nem versenyképes. Kukorékolhatnak a saját szemétdombjukon. Ezért is kerestek maguknak új menedéket az állami protekcionizmus régi rendszerében."

Fotó: Balogh Zoltán

"Nem tudom, hogy kormányt váltani filozófiai értelemben lehetséges-e, de praktikusan nagyon is lehet. Az is igaz, hogy ellenzék nélkül igen nehéz elképzelni egy kormányváltást, vagy ellenzéki pártok nélkül egyenesen képtelenség," reagált Radnóti Sándor kijelentésére, ami szerint autokráciában kormányt váltani nem lehet. Nádas végül kijelenti:  

"nem tehető felelőssé egyetlen magyar sem a magyar kormány tevékenysége miatt. (..) A kormányokért a választói többség a felelős, s ehhez nincs is mit hozzátenni vagy elvenni belőle."

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.