Nádas Péter: Nem tudom, hogy kormányt váltani filozófiai értelemben lehetséges-e, de praktikusan nagyon is lehet

politika
2017 december 21., 04:25
comments 25

"Az új évezred első éveiben ismét, immár harmadszor szenvedett hajótörést a modernizáció" Magyarországon, mondta a 168órának Nádas Péter. Az író szerint "az a mély modernizációs igény, ami a magyar társadalmat a 19. század óta jellemzi, 

polgárság híján soha nem volt kielégíthető, és főleg egyetlen modernizációs folyamat sem volt befejezhető."

Nádas szerint "nagy tulajdonnal és befektetési tapasztalattal rendelkező polgárok nélkül alig hiszem, hogy életképes liberális demokráciát lehessen bárhol csinálni."

"Ha pedig demokraták sincsenek, vagy kisebbségben vannak, a demokrácia jogrendje össze fog omlani,"

teszi hozzá. A nemzeti tőkés réteg megteremtése az ország fejlődésének szempontjából szerinte is szükséges lenne. Nádas szerint a jelenlegi nemzeti burzsoázia fő problémája

"a nagyvilágban jelentéktelen, nem versenyképes. Kukorékolhatnak a saját szemétdombjukon. Ezért is kerestek maguknak új menedéket az állami protekcionizmus régi rendszerében."

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán

"Nem tudom, hogy kormányt váltani filozófiai értelemben lehetséges-e, de praktikusan nagyon is lehet. Az is igaz, hogy ellenzék nélkül igen nehéz elképzelni egy kormányváltást, vagy ellenzéki pártok nélkül egyenesen képtelenség," reagált Radnóti Sándor kijelentésére, ami szerint autokráciában kormányt váltani nem lehet. Nádas végül kijelenti:  

"nem tehető felelőssé egyetlen magyar sem a magyar kormány tevékenysége miatt. (..) A kormányokért a választói többség a felelős, s ehhez nincs is mit hozzátenni vagy elvenni belőle."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.