Az amerikai szélsőjobb rászállt egy kutatóra, aki feltárta a Jingle Bells rasszista gyökereit

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Kyna Hamill csak egy, két amerikai város közti barátságos rivalizálást akart eldönteni, de végül szélsőjobboldali trollok dührohamával találta szembe magát, akiket a Breitart és más rasszista orgánumok szabadítottak rá.

Hamill a legnépszerűbb angolszász karácsonyi ének, a Jingle Bells eredetét kutatta. Két amerikai város, a massachusettsi Medford és a georgiai Savannah már évtizedek óta verseng egymással azon, hogy valójában hol született a dal. Hamill kutatásai során megállapította, hogy egyik városban sem, mert azt valójában először Bostonban adták elő 1857 szeptemberében.

Hamill mintegy mellékesen ezzel azt is feltárta, hogy a dalt először feketére mázolt arccal énekelték, mert a megszorult dalszerző, James Pierpont még nagyobb sikert remélt attól, ha a korszellemnek megfelelően még az északi, szabad államokba szökött, és a téli szokásokba is beilleszkedni próbáló feketéket is kifigurázza.

Na, ez volt elviselhetetlen a karácsonyt amúgy is rendszerint átpolitizáló, a "karácsony elleni háború" fikciójában élő amerikai szélsőjobbnak. "A legújabb karácsonyi vita: a társadalmi igazságosság bajnoka szerint ez a karácsonyi klasszikus rasszista" - számolt be cseppet sem visszafogottan a történetről a Fox, az Egyesült Államokban meg éppen fehér nacionalistáknak becézett nácik kedvenc orgánuma, a Breitbart pedig már azt hazudta, hogy Hamill kvázi be akarná tiltani a dalt.

Hamillt gyűlölködő emailek tömegével árasztották el a feltüzelt rettegők, a Twitteren pedig # lett a nevéből. Pedig, mint azt a Guardiannak elmondta, soha nem állította, hogy a Jingle Bells kortárs kontextusban rasszista volna, és nem is próbált senkit lebeszélni arról, hogy énekelje. Csupán egy történelmi tényt állapított meg.

Hamill amúgy meglehetősen nyugodtan fogadta a váratlan hírnevet. Egyrészt elviccelődött azon, hogy a kutatását, amit a folyóiratban, ahol közölte, legfeljebb pár tucatnyian olvastak volna, így milliók ismerték meg. Másrészt a gyűlölködőkkel is megértő volt. "Még ha sok gyűlölködő levél tényleg szörnyűséges is volt, ezek az emberek csak kommunikálni akarnak. Csak beleragadtak a visszhangkamrájukba. Az van, hogy mindenki csak hallatni akarja a hangját, és már senki se hallgat a másikra" - mondta. (Via The Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.