A Nagymenőkből ismert maffiózónak egy piti közlekedési bosszúállás miatt kell 8 évre börtönbe mennie

Több 444 videó?
Szeretném

New York modernkori történetének egyik legismertebb bűnözője állt a bíróság elé a héten, és összesen nyolc évre börtönbe is került. A most 82 éves Vincent Asaro több mint negyven éve lett a Bonnano bűnbanda tagja, a szervezeten belül pedig kapitányi rangig jutott. 

Asaro nem először volt bíróság előtt: vádolták már többek között az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb rablásának, az 1978-as Lufthansa-rablásnak az elkövetésével is, de ebben az ügyben végül két évvel ezelőtt nem tudták elítélni. Ez az a sztori, amit Martin Scorsese is feldolgozott minden idők egyik legjobb gengszterfilmjében, a Nagymenőkben. Ezen kívül vádolták már Asarót egy feltételezett besúgó meggyilkolásáért is, még 1969-ből. 

Asaro még 2015-ben, felmentésekorFotó: SPENCER PLATT/AFP


A mostani ítélet viszont egészen más ügyben született: Asaro azért kapott nyolc évet, mert résztvett egy úti bosszúállásban szűkebb otthonában, Queensben. Az ügyészség el is ismerte, hogy a mostani kemény ítélet annak is szól, hogy Asaro életét végigkísérték az erőszakos bűncselekmények. 

A vádirat szerint 2012-ben egy autós bevágott elé, ez pedig annyira felbosszantotta Asarót, hogy a Gambino-család kapcsolatain keresztül a hatóságok adatbázisából derítette ki, ki az autó tulajdonosa, majd megbízott két embert, hogy keressék meg és gyújtsák fel a járművet. A gyújtogatást viszont kiszúrta egy New York-i rendőr. Asaro a bíróságon elismerte a bűnösségét és hülye dolognak nevezte a tettét. (Guardian)