Hat évig kezelték eredménytelenül Crohn-betegséggel, majd megműtötték, és egyből rájöttek, mi okozta a tüneteit

egészség
2018 január 03., 09:30
comments 155
photo_camera Fotó: Thomas Hawk / Flickr CC BY-NC 2.0

Hat éve szenvedett gyomorpanaszoktól egy brit nő, akit ezidő alatt Crohn-betegséggel diagnosztizáltak és kezeltek eredménytelenül. A nő időről időre akut alhasi fájdalmakra panaszkodott, és gyakran kínozta puffadás is, amely esetenként akár három napig is eltartott.

Hat évnyi kudarc után a slough-i Wrexham Park kórház orvosai a műtéti megoldás mellett döntöttek. Helyesen, mert elég gyorsan meg is találták a tünetek okozóját, két egyadagos Heinz ketchup műanyag zacskóját, aminek a hegyes szegélye átböködte a bélfalat.

A tasakok eltávolítása után szinte azonnal megszűntek a páciens tünetei, az azóta eltelt öt hónapban tünetmentes is maradt. Arra nem emlékezett, hogy mikor ehetett meg két ketchupos tasakot.

Orvosai szerint praxisuk során ez az első eset, amikor egy lenyelt és begyulladt műanyagdarab tökéletesen hozta a Crohn-betegség tüneteit. Mindazonáltal úgy vélik, hogy felismerésük után érdemes lehet a hagyományos kezelésekre nem reagáló Crohn-betegeknél műtéti diagnózist is bevetni.

Ez más esetben is jól jöhet, a British Medical Journalban megjelent friss tanulmányukban ausztrál orvosok számoltak be egy 70 éves nő esetéről, akinél más módszerekkel nem sikerült diagnosztizálni gyomorpanaszai okát, a feltáró műtét során viszont egy fogpiszkálót találtak a vastagbelében. A tanulmány szerint a fogpiszkáló okozta bélperforáció miatt kórházba kerülő betegek 9,6 százaléka meghal, a páciensek 38 százaléka pedig még a fogpiszkáló műtéti eltávolítása után is elhalálozik. A tanulmányban tárgyalt esetben a 70 éves nő felépült. (Via Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.