Izraelben választás elé állítanák az afrikai menekülteket: haza vagy a börtönbe

külföld
2018 január 03., 13:32
comments 213
Afrikai menekülnek tüntetnek Izraelben
photo_camera Afrikai menekülnek tüntetnek Izraelben Fotó: JACK GUEZ/AFP

Az izraeli kormány azt tervezi, hogy választás elé állítja az országba érkezett fekete-afrikai menekülteket: vagy kapnak 3500 dollárt (kb. 900 000 forint) és három hónapon belül elhagyják Izraelt, vagy börtönbe kerülnek. A terv alól csak a gyerekek, idősek és az emberkereskedelem áldozatai kapnának kivételt.

A kormány szerint önkéntes lelépésről lenne csak szó, de az ellenzék és emberjogi szervezetek ellenzik az ötletet. Egy általuk fogalmazott levél szerint „akinek szíve van”, az szembeszáll a menekültek kitiltásával.

Izraelben eddig is folyamatosan problémákat okozott a menekülthelyzet a jobboldali kormánynak. Jogvédők szerint nagyon lassan bírálják el a mekültkérelmeket, és így nagyon kevesen kapják meg a hivatalos menekültstátuszt. Így most becslések szerint 40 000-en is tartózkodhatnak illegálisan az országban, és a tervezett intézekedés őket sodorná nagyon nehéz helyzetbe.

Izrael évek óta próbálja valahogy csökkenteni az országba érkező menekültek számát, de kevés sikerrel. Benjamin Netanjahu kormányfő több arikai országgal is olyan megállapodást írt alá, amelynek értelmében ezek anyagi segítség fejében befogadnának afrikai menekülteket Izraelből - nem is feltétlenül olyanokat, akik tőlük származnak, hanem akár a kontinens más országaiból is. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.