Nőtt a fiatal migránsokhoz köthető erőszakos bűncselekmények száma Németországban

külföld
2018 január 03., 21:00
comments 110

Egy szerdán bemutatott kutatás eredménye szerint 10 százalékkal nőtt az erőszakos bűncselekmények száma 2015-ben és 2016-ban Németországban, és a növekedés több mint 90 százaléka a fiatal menekült férfiakhoz köthető. A Reuters beszámolója szerint a kutatás kitért arra is, hogy a háború elől, például Szíriából érkező menekültek kevésbé követnek el bűncselekményeket, mint azok, akik tudhatják, hogy aligha fognak menedékjogot kapni. 

A migráció kiemelt témája lesz a most zajló koalíciós tárgyalások újabb körének, a 2015 második felében érkező több mint egymillió migráns ugyanis mindkét párt támogatásának ártott. 

A kormány által támogatott kutatás szerint a 14 és 30 közötti férfi migránsok által elkövetett erőszakos bűncselekmények száma nőtt meg. A kutatásban résztvevő kriminológus, Christian Pfeiffer szerint komoly különbséget lehetett megfigyelni az egyes menekültcsoportok között, aszerint hogy honnan jöttek és hogy mekkora esélyük van arra, hogy Németországban maradhatnak. A kutatás szerint a háború elől menekülők, akiknek relatíve jó esélye van a jogi státusz megszerzésére, kerülik a bajt.

Alsó-Szászország tartományában például a menekültekhez köthető erőszakos bűncselekmények 17 százalékát követték el észak-afrikai országokból érkező menedékkérők, miközben ők kevesebb mint egy százalékát teszik ki az államban regisztrált menekülteknek. És azt is lehet tudni, hogy az észak-afrikai menedékkérőknek nagyon kevés esélyük van arra, hogy jogi státuszt kapjanak. Mint Pfeiffer fogalmazott, teljesen más a helyzet azoknál, akik a megérkezésük után azonnal megtudják, hogy nem kívánatosak ott, esélyük sincs munkát kapni. 

A kutatás kitért arra is, hogy a családegyesítés lehetősége is segíthet csökkenteni a bűncselekmények számát, ugyanakkor ez egy nagyon érzékeny témának számít a koalíciós tárgyalások miatt. Jelenleg a fiatal férfi menekültek nagyrésze bármiféle női szereplő, azaz anyák, nővérek, illetve partnerek nélkül tartózkodik Németországban, pedig ez a kutatás szerint egy komoly erőszakvisszafogó tényező. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.