Erdogan: Törökország élen jár a sajtószabadság terén

külföld
2018 január 10., 14:51
comments 128
photo_camera Fotó: Yasin Bulbu / Turkish Presidency / Anadolu Agency

Recep Tayyip Erdogan török államfő a „dolgozó újságírók napján” tartott beszédében mondott erőseket. Az MTI tudósítása szerint többek között arról beszélt, hogy országa a legújabb kommunikációs technológiák, a közösségi média és az internetes újságírás tekintetében a vezető országok között van. 

Meg is magyarázta, hogy miért fontos ez: Erdogan szerint működő demokráciákban elengedhetetlen, hogy a sajtó korlátozások nélkül tudja végezni a munkáját, és szabadon tudja tájékoztatni a világ történéseiről az állampolgárokat. Csak így valósulhat meg egy nyitott társadalom. 

A legjobb rész az volt, amikor arról beszélt, hogy néha neki is okoztak bosszúságot újságírók, de 

„azért harcoltam és harcolok, hogy az eltérő hangok és kultúrák ki tudják fejezni magukat, és nyugodtan kimondhassák gondolataikat." 

Erdogan szerint egyébként az újságírás nemcsak a hír átadásából áll, hanem véleménynyilvánítás is, de nem szabad visszaélni ezzel az érzékenységgel, és manipulálni a nyilvánosságot. 

A török államfő a valóságban a nyilvánosság egyik legnagyobb ellensége. A Die Welt helyi tudósítóját február óta tartják fogva Törökországban vádemelés nélkül, további 

165 újságíró van még fogságban országszerte, számuk különösen a 2016-os puccskísérlet idején ugrott meg.  

Can Dündar társával együtt újságírót bebörtönözték és bíróság elé állították, miután lapjukban, a Cumhuriyetben megírták és bemutatták, hogy a török titkosszolgálatok fegyvereket csempésznek át Szíriába. Dündar az eset óta Németországban él. 

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) listáján sajtószabadság terén Törökország 180 ország között a 155. helyen áll.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.