Etiópia megtiltotta a gyerekek külföldi örökbefogadását

Az etiópiai származású Zahara Marley Jolie-Pitt és az őt befogadó Angelina JolieFotó: KEVIN WINTER/AFP

Etiópiából fogadják örökbe a legtöbb gyereket az Egyesült Államokban: minden ötödik amerikai állampolgárok által befogadott gyerek az afrikai országból érkezik a tengerentúlra. 

1999 óta több mint 15 ezer gyereket fogadtak örökbe amerikai szülők Etiópiából, de francia, olasz és spanyol családok is rendszeresen adnak otthont etióp babáknak és kisgyerekeknek.  Brad Pitt és Angelina Jolie egyik közösen nevelt lánya, Zahara is a kelet-afrikai országból érkezett.

Az elmúlt években megszaporodtak a nagyszámú örökbefogadáshoz kapcsolódó erőszakos visszaélések. 2013-ban két washingtoni nevelőszülőt el is ítéltek, miután halálra éheztették örökbefogadott etióp lányukat, később több európai országból jelentettek emberkereskedelemmel összefüggő történeteket. 

Az esetek nagy felháborodást és vitát generáltak Etiópiában, ahol több képviselő is felszólalt azért, hogy az ország maga gondoskodjon az árván született vagy más okból kiszolgáltatott gyerekekről. Erről született most törvény. Az ügy ezzel együtt továbbra is vita tárgya, mivel az ország szociális hálózata elégtelen arra, hogy minden magára hagyott gyerekről gondoskodni tudjon. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.