Etiópia megtiltotta a gyerekek külföldi örökbefogadását

külföld
2018 január 10., 16:50

Az etiópiai származású Zahara Marley Jolie-Pitt és az őt befogadó Angelina Jolie
photo_camera Az etiópiai származású Zahara Marley Jolie-Pitt és az őt befogadó Angelina Jolie Fotó: KEVIN WINTER/AFP

Etiópiából fogadják örökbe a legtöbb gyereket az Egyesült Államokban: minden ötödik amerikai állampolgárok által befogadott gyerek az afrikai országból érkezik a tengerentúlra.

1999 óta több mint 15 ezer gyereket fogadtak örökbe amerikai szülők Etiópiából, de francia, olasz és spanyol családok is rendszeresen adnak otthont etióp babáknak és kisgyerekeknek. Brad Pitt és Angelina Jolie egyik közösen nevelt lánya, Zahara is a kelet-afrikai országból érkezett.

Az elmúlt években megszaporodtak a nagyszámú örökbefogadáshoz kapcsolódó erőszakos visszaélések. 2013-ban két washingtoni nevelőszülőt el is ítéltek, miután halálra éheztették örökbefogadott etióp lányukat, később több európai országból jelentettek emberkereskedelemmel összefüggő történeteket.

Az esetek nagy felháborodást és vitát generáltak Etiópiában, ahol több képviselő is felszólalt azért, hogy az ország maga gondoskodjon az árván született vagy más okból kiszolgáltatott gyerekekről. Erről született most törvény. Az ügy ezzel együtt továbbra is vita tárgya, mivel az ország szociális hálózata elégtelen arra, hogy minden magára hagyott gyerekről gondoskodni tudjon. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.