Szándékosan gyújtogató ragadozó madarakat figyeltek meg Ausztráliában

ÁLLAT
2018 január 10., 13:59
comments 167
Ez a nyílfarkú kánya most éppen egy halat cipel, de szokott lángoló faágakat is.
photo_camera Ez a nyílfarkú kánya most éppen egy halat cipel, de szokott lángoló faágakat is. Fotó: Athena Ferreira / Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Na, ha valamire nem voltam lélekben felkészülve, az az, hogy a jövőben rettegve figyeljem a kányákat. Pedig ok az lenne rá. Amerikai és ausztrál tudósok még tavaly novemberben a Journal of Ethnobiologyban megjelent, részben az ausztrál őslakosok megfigyelésein alapuló tanulmánya szerint két kányafaj - a barna kánya és a nyílfarkú kánya - egyedei, illetve a hosszúlábú sólymok biztosan szándékosan gyújtogatnak Ausztrália füves pusztáin, hogy így kényszerítsék ki búvóhelyeikről zsákmányukat.

A megfigyelések szerint ezek a madarak direkt keresik a bozóttüzeket, hogy aztán csőrükben ágakat vigyenek a lángoló bokrokhoz. 

A meggyújtott ágat a csőrükben vagy a karmaik közt füves területekre viszik, hogy tüzet gyújtsanak. Ha sikerrel járnak, kezdődhet a vadászat a menekülő prédára, amit amúgy megsülve is szívesen fogyasztanak.

A kutatók szerint megfigyeléseik alapján érdemes lenne újravizsgálni az Ausztráliában pusztító erdőtüzeket is, amiket ezek szerint az eddig feltételezett természetes vagy emberi okok mellett akár ragadozó madarak is okozhatnak. (Via Inverse)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.