Tombol a hisztéria Catherine Deneuve és a #metoo kritikusainak levele után

külföld
2018 január 10., 18:11
comments 489

Catherine Deneuve
photo_camera Catherine Deneuve Fotó: Les films du kiosque / Nolita ci/Collection Christophel

Nagy felháborodás lett Franciarországban és Európában, miután 100 ismert női személyiség, élükön Catherine Deneuve színésznővel hétfőn a francia Le Monde-ban jelentetett meg egy levelet arról, hogy veszélyes vizekre visz a #metoo kampány, mert kockáztatja a flörtölés és incselkedés szabadságát és megfojthatja a szexualitás természetességét. 

Az aláírók szerint a nemi erőszak bűncselekmény, de a nők körüli legyeskedés, rámenős udvarlás nem az, márpedig most férfiak tömegeit rúgják ki az állásaikból azért, mert "megérintettek egy térdet vagy csókot akartak rabolni valakitől, esetleg  szexuális töltetű üzeneteket küldtek nőknek, akik nem viszonozták az érdeklődést”. 

Deneuve-ék azt írták, hogy ami felszabadításnak indult, az megfélemlítésbe csapott át, és a mozgalom árulónak tekinti azt, aki nem hajlandó beállni a sorba, a #metoo így a szélsőségek és a "morálbajnokok" malmára hajtja a vizet.

 Francia feministák a Franceinfo tévé honlapján reagáltak a levélre, ami szerintük csak arra jó, hogy visszaépítse a hallgatás falát és felmentést adjon a pedofilok és erőszaktevők védelmezőinek. Ezzel egyértelműen arra utaltak, hogy Deneuve korábban kiállt az egy 13 éves lány molesztálása miatt Amerikában elítélt Roman Polanski mellett. A 30 közéleti személyiség által írt válasz szerint az aláírók szándékosan mossák össze a csábítás praktikáit a nyers erőszakkal. 

Kritizálta a levélírókat a női egyenjogúságért felelős francia államtitkár, Marlene Schiappa is, aki szerint a leírtak hamisak és kifejezetten sértőek is, míg az egykori elnökjelölt Ségolene Royal csalódottságáról írt a Twitteren, amiért Deneuve ilyen silány szöveghez adja a nevét. Asia Argento olasz színésznő szerint Deneuve és társainak leveléből süt a nőgyülölet. 

 A túloldalról az egyik aláíró, Abnousse Shalmani vette védelmébe a Le Monde-ban megjelent gondolatokat. Azt mondta, hogy nekik épp az árnyalt megközelítés volt a céljuk, nem a hisztérikus reakciók kiváltása. 

A levél egyik legtöbbet vitatott bekezdése úgy szól, hogy a tömegközlekedés során előforduló "incidensek" sem feltétlenül tartoznak mindig a zaklatás kategóriába. Erre reagálva írta a Twitteren Colleen Doran, a NYT egyik ismert rajzolója, hogy ha Deneuve nem egy luxusbuborékban töltené az életét, talán más véleménye lenne. Laila Lalami amerikai írónő szerint pedig pont a Deneuve-féle hozzáállás az, ami miatt "Harvey Weinstein és Woody Allen" idáig juthatott. (Guardian / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.