A végzős orvostanhallgatók 40 százaléka lelépne az országból

Egészségügy
2018 január 15., 06:25
comments 324

Az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók közel 40 százaléka tervez külföldi munkavállalást, írja a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének felmérése alapján a Népszava.

A kutatásban 2016/2017-es tanévben négy hazai orvosegyetem hallgatóit kérdezték a terveikről online kérdőívekkel. Arra, hogy tervez-e külföldi munkavállalást 57,8 százalékuk egyértelmű nemmel felelt, de 38,1 százalékuk pedig határozottan igennel.

Az országot elhagyni tervezők kétharmada az orvosi munka- és életkörülményekkel, valamint a bérezéssel volt elégedetlen. A kutatás szerint 135 ezer forint helyett 500 ezres kezdő bért tartanának elfogadhatónak.

A lap szerint a külföldi munkát tervezők harmada az egyetem befejezése után azonnal távozna, negyedük csak szakvizsga után, valamivel több mint nyolcaduk már a tanulmányaik befejezése előtt is szívesen vállalna munkát külföldön.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.