Inkább két ünnepnapja is lesz a magyar prózának, miután az elsőt Esterházy Péter születésnapjára szervezték meg

politika
2018 január 16., 20:25
comments 54

Nemrég részletesen beszámoltunk arról, hogy tavaly nyáron a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) kezdeményezte, hogy mivel a magyar prózának még nincs ünnepnapja, legyen ez az idei évtől minden évben Esterházy Péter születésnapján, április 14-én. 

Pár hónappal később erre a Fidesz-szimpatizáns Magyar Írószövetségnek eszébe jutott, amire korábban évtizedekig nem gondoltak, és arra jutottak, hogy ők is szeretnék, ha lenne napja a magyar prózának, de ez lehetne inkább február 18-án, Jókai Mór születésnapján. Erről az ötletről kiadtak aztán egy közleményt, amiből egyáltalán nem derült ki, hogy volt már egy másik javaslat, ami másik napra tette volna ezt az ünnepet.

Jelen állás szerint tehát két ünnepnapja lesz idén a magyar prózának. Az MKKE elnöke, Kocsis András Sándor a hvg.hu-nak most elmondta, hogy örömteli, hogy a Magyar Írószövetség is ünnepelne, de szerintük két hasonló nevű rendezvény zavart okozhatna, ezért a Szépírók Társaságával együtt megírt levelükben azt javasolták az Írószövetségnek, hogy Jókai születésnapja legyen inkább a Magyar Irodalom Napja. 

A lapnak az Írószövetség titkára, Erős Kinga mondta el, hogy nekik nem Esterházy Péterrel van bajuk, nagyra becsülik munkásságát, de a dátum túl közel van a József Attila április 11-én ünnepelt Magyar Költészet Napjához. Ezzel szemben az MKKE részéről azzal érvelnek, hogy így több napos rendezvénysorozatot lehetne tartani. 

Az Írószövetség azóta kormányzati támogatást is kapott, Hoppál Péter kulturális államtitkár 50 millió forinttal segítette a februári napot. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.