Hétfőn nyit az Amazon első boltja, ahol nem lesz többé se kassza, se sorbanállás

külföld
2018 január 21., 17:20
comments 210

Öt évvel ezelőtt kezdetek el egy titkos projekt keretében azon ötletelni az Amazonnál, hogy hogyan lehetne felszámolni a sorbanállást az üzletekben. A vállalatnál ugyanis arra jutottak, hogy az offline-fizikai térben történő bevásárlást úgysem lehet teljesen kiiktatni majd, és míg a hétköznapi bevásárlási élmények jelentős részét sikerült mára feljavítani, a sorbaállást még mindenki utálja. 

Ebből a projektből nőtt ki az Amazon Go, olyan üzletek, melyekben a vásárlókat több száz kamera követi, és egy algoritmus folyamatosan minden mozdulatukat elemzi és értékeli, majd ez alapján állítja össze távozásukkor a számlát. Azaz a lényeg, hogy a vásárló bemegy, kedvére vásárolgat, majd kisétál, eddigre azonban az algoritmus pontosan tudni fogja, hogy mit vett benn és ki is számlázza ezt.

A boltokat 2016 decembere óta tesztelik, és most hétfőn nyit majd az első élesben. Az első üzlet az Amazon főhadiszállásának földszintjén, Seattle városában lesz. A hirdetési kampány már megindult, a fő üzenet, hogy a vevő innen egyszerűen csak kisétálhat, nem kell sorbaállni vagy a fizetéssel bajlódni. 

Sokáig úgy nézett ki, hogy mára a világ egyik legnagyobb kereskedelmi vállalatává váló Amazon csak a könyvesbolt-piacra akar betörni offline boltokkal, de az utóbbi időben komoly változások történtek e téren: tavaly például felvásárolták 13,7 milliárd dollárért a Whole Foods láncot, nagyon komoly fizikai infrastruktúra szert téve így az Egyesült Államokban. 

Az első Amazon Go bolt elvileg már tavaly tavasszal megnyílt volna, de végül nem voltak elégedettek a teszteredményekkel, ami jelzi azt is, hogy meglehetősen bonyolult technológiát kell alkalmazni egy kassza nélküli bolthoz. 

A technológia kulcsa egy gépi tanulásos algoritmus, ami képes a több száz kamera által felvett anyagból szinkronizálni, hogy melyik vevő miket vásárol. Ami az igazán nagy kihívás, hogy a rendszer nem hibázhat, hiszen ez alapján születik majd meg a fizetendő számla. Sokat számít az is, hogy hányan vannak egy boltban: képzeljünk egy tömött szupermarketet, ahol a vásárlók tömege sorra emel le meg tesz vissza dolgokat a polcokról. Ezt hiba nélkül feldolgozni komoly technológiai kihívás. A fejlesztők úgy érzik, mostanra sikerült belőni eléggé a technológiát ahhoz, hogy megnyithassák az üzletet. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Amazon mikor fog további Go üzleteket nyitni, most a seattle-i üzlet működését akarják megfigyelni. 

Az amerikai kiskereskedelmi szektor más szereplői is hasonló projekteken dolgoznak, a Kroger például szintén idén nyithatja meg első kassza nélküli boltjait. De zajlik ilyen kísérletezés a Walmart több üzletében is: a vásárlók 100 üzletben hamarosan okostelefonnal vásárolhatnak már a boltban, benn kifizetve mindent, kifelé menet pedig csak majd a telefonjukon lévő igazolást kell bemutatniuk a megmaradt emberi alkalmazottak egyikének. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.