Archív első világháborús felvételekből készít dokumentumfilmet Peter Jackson

2018 január 22., hétfő 17:31
69

Peter Jackson instruál Fotó: MGM/Wingnut Films/Photo12

Idén 100 éve hogy végetért az első világháború, a BBC pedig méltó módon emlékezne meg a kerek évfordulóról. Hétfőn jelentették be, hogy az Oscar-díjas rendező Peter Jackson vezérletével a stúdió hozzálát a háborúból megmaradt filmmaradványok felújításához, és azok felhasználásával oktatófilmet forgatnak az általános iskolai diákok részére. 

Jackson maga is megszólalt a kezdeményezés bejelentésekor, és arról beszélt, a ma rendelkezésre álló techológiával olyan tiszta és éles képeket tudnak előhívni, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. További 600 órányi archív audioanyagot is feldolgoznak majd a filmhez, többnyire veteránok beszámolóit, amiket 1960 és 1990 között rögzítettek. A film 3D-s verzióban (is) készül. 

Az új-zélandi rendező projektje csak egy a 42 közül, amivel az angol közszolgálat készül a centenáriumra; többek közt Danny Boyle is jelentkezik majd egy alkotással, ami 1918-nak állít emléket. 

A filmet várhatóan a BFI londoni filmfesztiválon mutatják be, mielőtt a BBC One sugározni kezdi. 2018 őszétől a brit általános iskolákban is vetítik majd. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt