Életfogytiglani börtönt kapott az állami pénzek lenyúlása miatt egy volt képviselő Vietnamban

külföld
2018 január 22., 08:42
comments 72

Az állami pénzek elsikkasztása és kenőpénzek elfogadása miatt 13 év börtönt kapott  a PetroVietnam állami olaj- és gázvállalat egykori elnöke, Dinh La Thang, aki a Vietnami Kommunista Párt (VKP) legfőbb döntéshozó szervének, a politikai bizottságnak volt a tagja a hanoi népbíróságon. 

A bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Trinh Xuan Thanh vietnami üzletembert, a VKP korábbi parlamenti képviselőjét is. 

Az üzletember az ellene folyó korrupciós eljárás elől 2016-ban Németországba menekült, majd a vietnami titkosszolgálat emberei tavaly júliusban valószínűleg elrabolták Berlinből. A férfi tavaly augusztusban tűnt fel az állami televízió képernyőjén, ahol bejelentette: önként tért haza és döntött úgy, hogy feladja magát. A német kormány elítélte az üzletember ellen indított eljárást. 

Trinh Xuan Thanh a bíróságon
photo_camera Trinh Xuan Thanh a bíróságon Fotó: Vietnam News Agency/AFP

A 22 olajipari menedzser közül tizenkettőt a gazdálkodásra vonatkozó állami szabályozás súlyos következményeket okozó megsértésével, nyolcat sikkasztással, két embert pedig mindkettővel vádoltak. A büntetések a felfüggesztett börtöntől az életfogytig tartóig terjednek.

Trinh Xuan Thanht azzal vádolták, hogy a Petrovietnam egyik leányvállalatának vezetőjeként 150 millió dolláros (38,7 milliárd forintos) veszteséget okozott a cégnek. Az üzletembertől ezért 2016-ban elvették parlamenti képviselői helyét, majd kizárták a pártból is.

A kormány bírálói szerint viszont a korrupcióellenes fellépés politikailag motivált, legalábbis részben, és legfőképp a VKP-n belüli hatalmi harcok következtében 2016-ban visszavonult Nguyen Tan Dung egykori miniszterelnök bizalmasai ellen irányul. A hanoi népbíróságon tartott tárgyalás zárt ajtók mögött, a sajtó jelenléte nélkül zajlott. Az állampárton belüli leszámolások miatt idén több hasonló eljárásra is lehet számítani. 

Ez a bűnvádi eljárás az eddigi legjelentősebb korrupciós per az egyre kiterjedtebb korrupciótól szenvedő indokínai országban. A hatósági fellépés tavaly fokozódott, miután Nguyen Phu Trong, a kommunista párt főtitkára került ki győztesen a hatalmi vetélkedésből Nguyen Tan Dung egykori kormányfővel szemben. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.