Trumpot nagyon érdekelte, hogy kire szavazott az FBI ügyvivő igazgatója

külföld
2018 január 24., 07:35
comments 9
Andrew McCabe, az FBI igazgatóhelyettese, James Comey leváltása utáni ügyvivő igazgatója a Kapitólium folyosóján.
photo_camera Andrew McCabe, az FBI igazgatóhelyettese, James Comey leváltása utáni ügyvivő igazgatója a Kapitólium folyosóján. Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Donald Trump nem köntörfalazott, már a bemutatkozó beszélgetésükkor megkérdezte az FBI ügyvivő igazgatójától, Andrew McCabe-től, hogy kire szavazott a 2016-os elnökválasztáson. Ez önmagában is elég visszásnak számít az Egyesült Államokban, ahol az FBI és más kormányzati szervek határozottan törekednek a politikai semlegességre, a kormányzatban csak a csúcspozíciókra jelölnek pártalapon. Az adott helyzetben azonban még ennél is visszásabb volt az elnök érdeklődése, mivel Trump épp csak kirúgta az FBI igazgatóját, James Comey-t, és még csak nem is titkolta, hogy a kirúgás oka a stábja és Oroszország kapcsolatait firtató nyomozás volt.

McCabe a beszélgetés nevük elhallgatását kérő fültanúi szerint azt felelte, hogy nem szavazott az elnökválasztáson, de ezzel nem elégítette ki Trumpot. Az elnök ezután azon dühöngött, hogy McCabe demokrata politikus neje 2015-ben, a virginiai helyi választáson egy olyan demokrata adománygyűjtő alaptól is támogatást kapott, amit Hillary Clinton egyik közeli barátja igazgat.

Trump fejében ennyiből már összeállt az összeesküvés-elmélet, hogy az egész vizsgálat a demokraták fondorlata. McCabe amúgy több mint két évtizede szolgál az FBI-nál, oroszügyben pedig nem csupán az FBI, hanem az összes amerikai titkosszolgálat azon a véleményen van, hogy a Kreml aktívan befolyásolta az amerikai választást, Trump kampánystábjának meg már két tagja vallotta magát bűnüsnek abban, hogy titkolni próbálták kapcsolataikat az oroszokkal.

A Washington Post értesüléseit sem a Fehér Ház, sem az FBI nem kívánta megerősíteni, mindazonáltal azok tökéletesen beleillenek a képbe. Az már korábban kiderült, hogy Trump nehezen tartja kordában az indulatait, ha az oroszügyi vizsgálatról van szó, és beosztottjaitól azt várná, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek a nyomozás leállításáért. Ez alapján joggal merülhet fel, hogy az elnök tulajdonképpen akadályozni akarja a nyomozást - ez az, amit immár az ügy felderítésével megbízott különleges ügyész, Robert Mueller is vizsgál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.