Ellenzékben a Fidesz még azt gondolta, hogy az EU-nak jobban bele kell avatkoznia a tagállamok belügyeibe

POLITIKA
2018 január 28., 9:21
comments 161

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő fellapozta a Fidesz 2009-es, de frissítés hiányában máig hatályos európai parlamenti választási programját, és talált benne néhány meglepő pontot.

Amióta kormányon van, a Fidesz több alkalommal is elítélte, elutasította, felháborítónak nevezte és így t., hogy az Európai Unió intézményei bármilyen módon is beavatkozzanak, kritizáljanak, esetleg szankcionáljanak tagállami kormányokat. De Ujhelyi szerint „amikor még nem hülyítette meg őket a hatalom és a közpénz-habzsolás, kifejezetten lényeglátóan fogalmaztak bizonyos európai ügyekben”. Például ez a mondat is szerepel a fideszes programban:

„Európa polgárainak jólétét és biztonságát a nemzetállami keretek ma már nem garantálják kielégítően. Ezért van szükség az uniós intézmények hatáskörének megerősítésére.”

Az Ujhelyi által előhúzott második idézet annyira durván az ellenkezője mindannak, amit a kormány az elmúlt 8 évben mantrázott, hogy elsőre el sem akartam hinni. De kikerestem a Fidesz honlapján a „Magyarország többre képes!” című programot, és tényleg ott vannak ezek a mondatok:

Ujhelyi ezt az ellentmondást úgy értékeli, hogy „amit a Fidesz most művel a Brüsszel elleni szabadságharccal és a totális elmebajról árulkodó propaganda-kampányaival, már nem egyszerű pávatánc. A teljes szembefordulás mindazzal, amit egykoron képviseltek.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt