Több ezer, kábítószeres bűncselekményért elítélt San Franciscó-i priuszát törlik

2017. 04. 20-án, a Nemzetközi Fűszívó Napon ünneplik a marihuána legalizációját San Franciscóban.Fotó: Rem O'Donnelley/CrowdSpark

Több ezer, marihuánával kapcsolatos bűncselekményekért elítélt San Franciscó-i priuszát törli magától a város ügyészsége. Kaliforniában 2016 novemberében népszavazáson legalizálták a marihuána-fogyasztást, a törvény egyik melléklete pedig lehetőséget adott rá, hogy azok, akiket az idejét múlt törvények alapján ítéltek el olyasmiért, ami immár legális, kezdeményezzék a priuszuk eltörlését.

A San Franciscó-i ügyészek úgy döntöttek, hogy egyszerűsítenek a dolgon, és nem kényszerítik külön eljárásokra az áldozat nélküli bűncselekményekért értelmetlenül elítélteket. "Ahelyett, hogy várnánk a petíciókra, úgy döntöttünk, hogy magunktól megcsináljuk" - mondta a városi ügyész, George Gascón a San Francisco Chronicle-nek.

"Bár szövetségi szinten éppen visszafele lépkedünk, San Francisco inkább vezető szerepet vállal az ország katasztrofális, bukott drogpolitikája által elsősorban a színesbőrű közösségekben okozott károk felszámolásában" - mondta. Garcón nyilatkozata első felében arra utalt, hogy Trump igazságügyi minisztere, Jeff Sessions visszavonta a még Obama idején a szövetségi ügyészeknek kiadott utasítást, amely alapján azok nem járhattak el a szövetségi törvényekbe ütköző, de a tagállamokban legálisnak számító marihuánafogyasztás ellen.

A második utalás pedig arra vonatkozott, hogy a marihuánát tiltó rendelkezések alapján aránytalanul sok feketét és latinót börtönöztek be, miközben fehéreket alig, pedig a marihuánafogyasztásban nem volt jellemző különbség a népcsoportok között. A felmérések szerint a feketéket négyszer nagyobb arányban börtönözték be marihuánafogyasztás miatt, mint a fehéreket. Mivel a fekete és latinó kisebbség eleve hátrányosabb helyzetben van, és nagyobb arányban szorul támogatásokra, őket külön sújtotta az is, hogy büntetett előéletűek nem jogosultak szövetségi segélyekre. (Via Jezebel)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.