Bödőcs „Magyar ütőérre magyar vámpírt” című Orbán-paródiája miatt marasztaltak el egy nemzetiségi rádiót Szlovákiában

POLITIKA
2018 február 02., 11:26
comments 89

A parameter.sk számolt be arról, hogy Bödőcs Tibor Orbán-paródiája miatt szavazták meg azt a frekvenciatanácsi előterjesztést, ami kiegyensúlyozatlan tájékoztatásra hivatkozva elmarasztalta a Pátria Rádiót

A szlovák médiatanács még decemberben jutott arra, hogy csorba érte a a hírműsorokra vonatkozó objektív és pártatlan hírközlés követelmény. Mint a parameter.sk felidézi, a közszolgálati nemzetiségi Pátria Rádió egy tavaly áprilisi adásában a CEU-ellenes magyar törvényről volt szó, és ekkor a felelős szerkesztő bejátszotta az adás végén Bödőcs kapcsolódó és remek jelenetét. Ezt: 

link Forrás

Ez pedig sok volt, a frekvenciatanácsi előterjesztést a testület egyetlen magyar tagja,  Pék Zoltán is megszavazta. Mint a lapnak elmondta, szerinte ez a jelenet tartalmilag nem illett oda, az egész témát rossz irányba vitte el. Ha nem ezzel a bejátszással ért volna véget az adás, nem is támogatta volna a rádiónak kiszabott figyelmeztetés elfogadását. De mint Pék elmondta, 

„Ismerjük a média helyzetét odaát, tudjuk, mi folyik ott. Én viszont azért dolgozom, hogy hasonló hibák itt nálunk ne fordulhassanak elő”

A műsor ellen egy hallgató emelt panaszt, igaz, ő a teljes adást kritizálta, ami Pék szerint nem volt megalapozott, ugyanakkor a humorista Bödőcs jelenete a végén szerinte is kifogásolható választás volt. 

Mint a cikk megjegyzi, a történetnek annyi pozitív kimenetele azért lett, hogy a tanács részére elkészült jegyzőkönyv kedvéért végre szlovákra is lefordították Bödőcs  „Magyar ütőérre magyar vámpírt” című munkáját. 

A „a külföld zsoldjában álló Soros György segge partján táborozó egyetem kiebrudalásával a munkát még korántsem fejeztük be.”, például így hangzik: 

„Vypšikaním univerzity sídliacej na vrchole zadku Györgya Sorosa, žoldniera zahraničia, sme ešte ani zďaleka našu prácu neskončili.“

A műsor szerkesztője, Gazdag József arról beszélt a lapnak, hogy az adásban főleg konzervatív-jobboldali magyar közszereplők véleménye hangzott el a témáról, de például Bayer Zsolt tüntetőknek írt üzenetét is beolvasták, illetve Orbán korábbi beszédéből is vágtak be részleteket, emellé kapcsolódott be még a Bödőcs-idézet: 

"Úgy látszik, ma már az újfideszesek bárkit hazaárulónak neveznének ezekért a szavakért. Az, hogy ezek után följelentettek, tényleg azt jelzi, hogy a Tanú című filmet éljük újra. Elszomorít, hogy egyesek asszisztálnak ehhez a gyalázatos házmestertempóhoz."

A rádió a létező legenyhébb büntetést kapta, figyelmeztetésben részesült, de ha legközelebbi alkalommal így már automatikusan pénzbírság jönne. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.