Bödőcs „Magyar ütőérre magyar vámpírt” című Orbán-paródiája miatt marasztaltak el egy nemzetiségi rádiót Szlovákiában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A parameter.sk számolt be arról, hogy Bödőcs Tibor Orbán-paródiája miatt szavazták meg azt a frekvenciatanácsi előterjesztést, ami kiegyensúlyozatlan tájékoztatásra hivatkozva elmarasztalta a Pátria Rádiót

A szlovák médiatanács még decemberben jutott arra, hogy csorba érte a a hírműsorokra vonatkozó objektív és pártatlan hírközlés követelmény. Mint a parameter.sk felidézi, a közszolgálati nemzetiségi Pátria Rádió egy tavaly áprilisi adásában a CEU-ellenes magyar törvényről volt szó, és ekkor a felelős szerkesztő bejátszotta az adás végén Bödőcs kapcsolódó és remek jelenetét. Ezt: 

Ez pedig sok volt, a frekvenciatanácsi előterjesztést a testület egyetlen magyar tagja,  Pék Zoltán is megszavazta. Mint a lapnak elmondta, szerinte ez a jelenet tartalmilag nem illett oda, az egész témát rossz irányba vitte el. Ha nem ezzel a bejátszással ért volna véget az adás, nem is támogatta volna a rádiónak kiszabott figyelmeztetés elfogadását. De mint Pék elmondta, 

„Ismerjük a média helyzetét odaát, tudjuk, mi folyik ott. Én viszont azért dolgozom, hogy hasonló hibák itt nálunk ne fordulhassanak elő”

A műsor ellen egy hallgató emelt panaszt, igaz, ő a teljes adást kritizálta, ami Pék szerint nem volt megalapozott, ugyanakkor a humorista Bödőcs jelenete a végén szerinte is kifogásolható választás volt. 

Mint a cikk megjegyzi, a történetnek annyi pozitív kimenetele azért lett, hogy a tanács részére elkészült jegyzőkönyv kedvéért végre szlovákra is lefordították Bödőcs  „Magyar ütőérre magyar vámpírt” című munkáját. 

A „a külföld zsoldjában álló Soros György segge partján táborozó egyetem kiebrudalásával a munkát még korántsem fejeztük be.”, például így hangzik: 

„Vypšikaním univerzity sídliacej na vrchole zadku Györgya Sorosa, žoldniera zahraničia, sme ešte ani zďaleka našu prácu neskončili.“

A műsor szerkesztője, Gazdag József arról beszélt a lapnak, hogy az adásban főleg konzervatív-jobboldali magyar közszereplők véleménye hangzott el a témáról, de például Bayer Zsolt tüntetőknek írt üzenetét is beolvasták, illetve Orbán korábbi beszédéből is vágtak be részleteket, emellé kapcsolódott be még a Bödőcs-idézet: 

"Úgy látszik, ma már az újfideszesek bárkit hazaárulónak neveznének ezekért a szavakért. Az, hogy ezek után följelentettek, tényleg azt jelzi, hogy a Tanú című filmet éljük újra. Elszomorít, hogy egyesek asszisztálnak ehhez a gyalázatos házmestertempóhoz."

A rádió a létező legenyhébb büntetést kapta, figyelmeztetésben részesült, de ha legközelebbi alkalommal így már automatikusan pénzbírság jönne. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.