Merkel máris hajlandó lenne módosítani az új német online gyűlöletbeszéd-törvényt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Alig több, mint egy hónapja, január elsején lépett hatályba az új, igen szigorú német internetes gyűlöletbeszéd-törvény, de Angela Merkel kancellár máris jelezte, hogy nem kizárt a jogszabály módosítása.

A törvény akár 50 millió eurós - 15,5 milliárd forintos - bírság kiszabását is lehetővé teszi, ha egy weboldal nem távolítja el azonnal az oda kiposztolt gyűlöletbeszédet. Az ellenzők egyik érve éppen az, hogy ennek hatására a Facebook, a Twitter és a hasonló közösségi oldalak hajlamosak lehetnek a szükségesnél is több tartalmat törölni, “biztos ami biztos” alapon.

“Természetesen figyeljük, hogy mik a törvény gyakorlati következményei, hogy mi történik, és mindeképp elemezni is fogjuk” 

mondta Merkel a heti podcastjában.

“Lehetséges, hogy módosítanunk kell rajta, de az az alapvető hozzáállás, hogy szabályozásra szükség van, teljesen jogos és szükséges” 

magyarázta a kancellár.

Merkel szerint az internet nem létezhet jogilag légüres térben, és az új törvény biztosítja, hogy a weboldalak felelősek legyenek az általuk terjesztett tartalomért. 

Több német ellenzéki párt olyan alapon támadja a törvényt, hogy az magáncégek kezébe adja annak eldöntését, mi a törvényes és mi nem az. A Bild, a legnagyobb példányszámban eladott bulvárlap is a jogszabály ellen van, olyan alapon, hogy az korlátozza a szólásszabadságot és mártírt csinál azokból a bevándolóellenes politikusokból, akiknek törlik a bejegyzéseit.

(via Reuters)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.