94 idős magyar embert fosztott ki egy szlovák állampolgár, hogy pénzt szerezzen a játékszenvedélyéhez

bűnügy
2018 február 08., 15:19

3 év és 10 hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a szlovák állampolgárt, aki 94 idős embert fosztott ki Debrecenben és az ország több más városában, hogy pénzt szerezzen játékszenvedélyéhez.

J. Balazt a bíróság 5 évre kiutasította Magyarország területéről, 4 millió forint vagyonelkobzásra kötelezte, és a sértettek kártérítése mellett meg kell fizetnie 2,3 millió forint bűnügyi költséget is. A vádlottat a bíróság 89 rendbeli kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezek többségét védekezésre képtelen, illetve a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes emberek ellen követett el.

K. Balaz lemondott a tárgyalás megtartásáról, bűnösnek vallotta magát, beismerő vallomást tett, így a bíróság nyilvános ülésen határozott. Ilyen esetekben a nyomozati szakban az ügyészség és a vádlott között megállapodás jöhet létre, ami többek között a büntetés mértékét is rögzíti. Ebben az ügyben a vádhatóság 3 év 8 hónap és 4 év közötti szabadságvesztésre és 5 éves kiutasításra vonatkozó nyilatkozatát a vádlott tudomásul vette.

A tényállás szerint J. Balaz feltételes szabadlábon volt Szlovákiában, amikor elhatározta, hogy Magyarországra utazik pénzt szerezni, hogy kielégítse szerencsejáték szenvedélyét.

A magyar anyanyelvű vádlott 2015 januárja és 2017 márciusa között 94, zömében 70 év feletti idős embert fosztott ki. Áldozatai között voltak 90 évesnél idősebb emberek is. Debrecen mellett tucatnyi várost járt be, fosztogatott többek között Budapesten, Sopronban, Kaposváron, Szegeden és Nyíregyházán is.

A vádlott kihasználta idős áldozatai jóhiszeműségét, de visszaélt azzal is, hogy az idős emberek koruknál fogva nem voltak képesek felismerni, hogy éppen egy bűncselekmény sértettjévé válnak. J. Balaz módszere szinte mindenhol ugyanaz volt: valamelyik közmű- vagy kábelszolgáltató munkatársának adta ki magát, megjelent az idős emberek lakásánál, és arra hivatkozott, hogy az illetőnek túlfizetése van az adott szolgáltatónál, amit készpénzben szeretne odaadni.

Azt mondta, hogy csak nagy címletű pénz van nála, amit fel kellene váltani, így bírta rá az öregeket, hogy elővegyék megtakarított pénzüket. Néhány helyen adáskimaradásra, villanyóra- cserére vagy egyéb műszaki problémára hivatkozva jutott be a lakásba, máshol azt mondta, hogy akkor jár a visszatérítés, ha az idős embernek 250 ezer forint alatt van a nyugdíja. Olyan eset is volt, hogy a „szolgáltató munkatársaként” a közeli boltnál szólította meg a sértettet, és úgy kísérte hazáig.

Miután az áldozatok rejtekhelyeit kifigyelte, valamilyen ürüggyel elterelte a figyelmüket: kávét kért, az idős nyugdíjszelvényét, iratait vagy éppen a befizetett csekkeket. Volt olyan is, ahol arra szólította fel az áldozatát, hogy vigyen át egy széket a szomszéd helyiségbe, az idős ember pedig gyanakvás nélkül eleget tett ennek. 

Sok sértett, miután előhozta a félretett pénzét tartalmazó borítékot és kivette belőle a 10 ezres bankót, ott is hagyta a pénzt az asztalon. A vádlott egy budapesti sértettől így vitt el több mint 1 millió forintot. A legtöbb pénzt egy budapesti asszonytól lopta el: a 86 éves áldozattól 3 és fél millió forinttal távozott. Egy debreceni sértett 14 ezer forintos „túlfizetése” miatt 700 ezer forintot veszített el, de volt, aki 460 forint „visszatérítéséért” 130 ezer megtakarított forintjával fizetett.

J. Balaz összesen több mint 31 millió forint készpénzt és 2 millió forintnyi ékszert zsákmányolt. A vádlott a bírósági ülésen azt mondta, hálás a magyar társadalomnak, mert a bv-intézetben végre kezelik játékfüggőségét, amit már 20 évvel korábban kellett volna kezeltetnie. (MTI, Bíróság)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.