A német bíróság szerint jogsértő, hogy csak saját nevünkkel regisztrálhatunk Facebookra

2018 február 13., kedd 9:28
112

A berlini regionális bíróság múlt hónapban döntött, de csak most hozták nyilvánosságra, hogy a Facebook előírása, amely megköveteli, hogy csak saját nevünkkel regisztrálhatunk a közösségi oldalra, nem fér össze a privátszféra védelméről szóló évtizede hatályos törvénnyel. 

A jelenlegi szabályozás szerint mindenki csak saját nevével regisztrálhat az oldalra. Ezt ugyan jelenleg is sokan megszegik, de ha valakinél a moderátorok azt gyanítják, hogy álnevet használ, akkor kérhetik tőle, hogy például dokumentumok beszkennelésével igazolja személyazonosságát, és ha nem tudja, fel is függeszthetik a fiókját. 

A keresetet a német fogyasztóvédelmi szervezetek országos szövetsége (VZBV) nyújtotta be. A Facebook már jelezte, hogy fellebbezni fognak, de egyben azt is, hogy a júniusban hatályba lévő új EU-s privacy törvényekhez alkalmazkodni fognak. 

A kereset szerint azzal, hogy a Facebook a szabályzatában kikötötte, hogy mindenki csak a saját nevével regisztrálhat, olyan személyes információk birtokába jutott, melyek kezelésére nem kért engedélyt a félhasználatoktól. A bíróság emellett arra jutott, hogy a Facebook nem minden esetben biztosított világos választási lehetőségeket a felhasználóknál, például amikor a tartózkodási helyük megadásáról dönthettek a csetüzeneteiknél. 

A VZBV ugyanakkor nem nyert meg minden beadványt: a bíróság szerint a Facebook például nem tévesztette meg a felhasználókat, amikor azt állította, hogy ingyenes a szolgáltatás, pedig a fogyasztóvédők szerint a felhasználók az adataikkal fizetnek. 

Mivel a döntés csak egy regionális bíróságon született meg, és mindkét fél jelezte már, hogy fellebbezni fog, messze még a végső döntés, de az irányok azt mutatják, hogy a Facebooknak még sok gondja akadhat az európai piacokon. (Verge)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt