Az izlandi bitcoinbányák idén már több áramot fognak elfogyasztani, mint amennyit az izlandi lakosság

külföld
2018 február 13., 10:24
comments 191

Ugyan a bitcoin árfolyama elég nagy pofonokat kapott már 2018-ban, de attól még a kitermelési őrület nem csökkent. 

A bitcoinnal szembeni egyik leggyakoribb kritika pedig mindig az, hogy borzasztóan energiapazarló: ma már csak óriási számítógépes kapacitással lehet beszállni a bányászásba, a rengeteg felhasznált processzorenergia ráadásul teljesen értelmetlen feladatok végrehajtására megy el. Rendszeresen megjelennek olyan elemzések, mely szerint ma már bitcoinbányászatra több áram megy el a világban, mint amennyit mondjuk Dánia elfogyaszt egy évben, és bár vannak, akik szerint ezek a mérések túlzóak, az biztos, hogy rendkívül pazarló technológiáról van szó. 

photo_camera Fotó: MANIN Richard/hemis.fr

Ugyanakkor a legfrissebb izlandi becslések szerint az országban működő adatközpontok, ahol kriptovalutákat bányásznak, idén 840 gigawattóra áramot fognak elhasználni, ami több mint amennyit az ország egész lakossága elfogyaszt majd idén az otthonaikban. A 330 ezres szigetország éves lakossági fogyasztása ugyanis 700 GWh. 

Az izlandi össz-áramfogyasztáshoz képest amúgy mind a kriptovaluta-bányászat, mind a lakossági fogyasztás kis tényező: az országban több nagy áramigényű iparág is működik, melyekkel jóval nagyobb mennyiségű áramot igényelnek. 

Elemzők szerint ezzel együtt is gondot okozhat a folyamatosan növekvő igény az újabb és újabb adatközpontok iránt. Még úgy is, hogy az izlandi bitcoinbányászat kifejezetten zöld alapokon nyugszik: az ország energiaellátásának szinte teljes egésze megújuló energiaforrásokból, főleg vízenergiából és geotermikus forrásokból származik. 

Izlandi politikusok így sem boldogak a megnövekedett igények miatt. Igaz ugyan, hogy a megújuló forrásokra támaszkodó erőművek sokkal kevésbé környezetszennyezőek, mint mondjuk a szénerőművek, de azért így is van környezeti hatásuk. Ráadásul a bitcoinbányászat nem jár új munkahelyek létrehozásával, alig hoz tőkebefektetést az országba és szinte semmi adó nem keletkezik utána, azaz az ország egyáltalán nem jár jól vele, érveltek politikusok. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.