Nagy az egyetértés, de mire mennek vele, ha nem tudják legyőzni a Fideszt

Az ellenzéki jelöltek (b-j), Losoncy Pál (Jobbik), V. Naszály Márta (MSZP-Párbeszéd), Csárdi Antal (LMP), Juhász Péter (Együtt), Fekete-Győr András (Momentum), és a vitavezető, Gulyás Márton a Gödör Klubban tartott belvárosi képviselőjelölti vitán, 2018. február 12-én.Fotó: Screenshot - Közös Ország Mozgalom Facebook

Csordulásig megtelt terem fogadta az este hat órára meghirdetett kezdéskor a Közös Ország Mozgalom által szervezett, Hollik István Soros Györgyre fogott távolmaradása miatt tisztán ellenzéki fórummá alakult képviselőjelölti vitáján a budapesti I. választókerület jelöltjeit. Ez nagyjából 120 nézőt jelentett a Gödör Klub nem túl nagy táncterén. A vitavezető Gulyás Márton indításként üdvözölte a Fideszhez nagyon közeli média nagy számban megjelent képviselőit. Őket ugyan valószínűleg Juhász Péter személye, illetve az elmúlt napokban nagy nyilvánosságot kapott magánéleti drámája vonzotta ide, de Gulyás szerint hasznos az, ha az ő közönségük is szembesülhet azzal, hogy néz ki egy demokratikus vita.

Mindenben egyetértenek

Az első bő háromnegyed óra alapján úgy nézett ki, hogy a jelöltek egymásra licitálva értenek egyet szakpolitikai kérdésekben. Ha ivójátékot szerveztem volna, amiben szerepel az "intézményesített korrupció" kifejezés, az ötödik percre mindenki tajtrészeg lett volna a közönségben. Fél óra után már azt jegyeztem fel magamnak, hogy amilyen megosztott az ellenzék, annyira egyszerű lenne közös programot alkotnia. A jelöltek teljes egységben jelölték meg a legnagyobb problémaként az intézményesített/szervezett lopást/korrupciót, a budapesti belváros legfőbb problémájaként pedig a turisztikai terhelést és az elszabadult lakás- és albérletárakat.

A megoldási javaslataik között sincs lényegi eltérés, egyedül Juhász Péter énekelt ki a kórusból, aki a többiekkel szemben nem ért egyet az albérletárak állami szabályozásával, a legfőbb mételynek kikiáltott Airb'n'b-kérdést pedig szerinte a helyi közösségeknek, ebben az esetben a társasházaknak maguknak kéne szabályozniuk. Az albérletárak letörését ő inkább a szociális bérlakásoktól várja. "Ezektől az intézkedésektől nem csökkennének az albérletárak" - vágta rá erre Csárdi Antal, az LMP jelöltje, hogy aztán pont ugyanazt a bérlakásépítést javasolja, amit Juhász.

Az MSZP-Párbeszéd jelöltje, V. Naszály Márta egyrészt alapjoggá tenné a lakhatást, másrészt "érdekeltté tenné az önkormányzatokat a lakástulajdonlásban", bár hogy hogyan, azt nem fejtette ki bővebben. Ő még az üresen álló magántulajdonú lakásokat is bevonná a szociális bérlakásrendszerbe. A Momentum jelöltje, Fekete-Győr András pedig büntetőadóval sújtaná azokat, akiknek üresen áll az ingatlanuk. Ugyanő a választókerület kerületeire jellemző korrupt lakásgazdálkodást azzal orvosolná, hogy az önkormányzati bérlakások kiutalását ellenzéki vezetésű bizottságra bízná a kerületekben.

Kivéve az együttműködésben

Ez utóbbi kérdés, az I., V., és IX. kerületi lakáspanamák ügye azokra az orvosolhatatlannak tűnő törésvonalakra is rámutatott, amelyek alapján jelenleg inkább esélytelennek tűnik az ellenzéki együttműködés a választókerületben. A közönség MSZP-s részének bekiabálásaiból egyértelművé vált, hogy a belvárosi és ferencvárosi szocialisták érintettségét is leleplező Együtt jelöltje, Juhász Péter a legfőbb ellenségük. Juhász, aki Fekete-Győr mellett a legismertebb jelölt a kerületben, amúgy is céltáblájává vált a többieknek. Fekete-Győr már bemutatkozásakor, minden apropó nélkül felemlegette Juhász hétvégén robbant magánéleti problémáit, amikor együttérzéséről biztosította a támadások miatt. Juhász mindenesetre megköszönte neki, és a Jobbiknak is a kiállást. Pedig a jobbikos Losonczy Pál is Fekete-Győr mellett avatkozott be, amikor a momentumos és Juhász között végre érdemi vita robbant ki arról, hogy mennyiben a Momentum, és mennyiben a kezdeményezés mögé egységesen felsorakozó ellenzéki pártok érdeme az olimpiai aláírásgyűjtés sikere.

Ezek után talán senkit sem érhet meglepetésként, hogy érdemi vita egyetlen kérdésben robbant ki a jelöltek között: hogy kell-e összefogás, és hogy hajlandók-e visszalépni egymás javára - miközben az egybegyűlt közönség felhördüléseiből és tapsaiból elég egyértelműen kiderült, hogy a választók maguk az összefogás hívei.

Pedig a választók összefogásra vágynak

A szövetség kérdésére elsőként Csárdi Antal, az összefogástól ezidáig élesen elzárkózó LMP jelöltje válaszolhatott. "Reális egy ilyen kormány?" - kérdezett vissza Csárdi, aki szerint ha működésképtelennek bizonyulna a sokpárti koalíció, akkor a Fidesz megerősödve jöhet vissza. Juhász itt emlékeztette rá, hogy mindegyik ellenzéki párt aláírta a kezdeményezést a magyar választási rendszer arányossá alakításáról, amiből viszont következik a koalíciós kényszer. A baj szerinte az, hogy "túl sok a néppárt, de csak egy nép van".

Fekete-Győr arról beszélt, hogy a generációjuk nem volt képviselve, visszalépésekről pedig március és a kampány kezdete előtt nincs értelme beszélni. A jobbikos Losonczy azzal passzolta tovább a kérdést, hogy pártszinten még nem döntöttek az együttműködésről, így "még én se mondhatok semmit". A kör nyertese V. Naszály lett, aki abból a kényelmes helyzetből válaszolhatott, hogy két, összefogott pártot képvisel. Szerinte egy lista és "összefogás, összefogás, összefogás" kell, amiért az est addigi legnagyobb tapsát kapta. Csárdit viszont lemorogta a közönség, mert belekötött Juhász Péter március 15-i miniszterelnök-kifütyülésébe.

Csárdit ez sem tántorította el, záróbeszédében is arról beszélt, hogy bal- és jobboldalnak inkább partnernek kéne tekintenie egymást, és békében kéne élni. A közönség nyomására végül mégis megtört. A kérdésre, hogy a jelöltek hajlandóak-e félretenni egójukat, és visszalépni egymás javára, már csak azt a feltételt szabta, hogy "ne térjenek vissza a lejárt arcok". Ez a választókerületben adottnak tűnik, a jelöltek egyike se volt még parlamenti képviselő, a szocialisták pedig a Párbeszéd politikusát támogatják itt. Ő azt mondta, nem lesz kerékkötője az együttműködésnek. Fekete-Győr azt szabta feltételül, hogy hiteles, elfogadható jelölt legyen, és minden párt lépjen vissza a javára, majd márciusban. Erős választ Juhász és Losonczy adott a kérdésre. Előbbi emlékeztetett rá, hogy az Együtt az egyetlen jelölőszervezet, amely önként, egyeztetés nélkül is visszaléptetett jelölteket az esélyesebb riválisok javára, Losonczy pedig jelezte, hogy mivel az ő javukra senki sem akar visszalépni, ő se tervezi ezt. "Én visszalépnék a javadra" - szólt oda Fekete-Győr. "Mit iszol?" - kérdezett vissza Losonczy.

Az izgalom rövid ideig tartott. A következő kérdésre, hogy mi lenne az ígéreteik fedezete, újra teljes lett az összhang az ellenzéki jelöltek között. Az ötből négyen a korrupció felszámolásából nyerhető forrásokat jelölte meg kiadásai fedezeteként, hárman - a Momentum, az LMP és az MSZP-Párbeszéd - visszatérne a többkulcsos adóhoz.

Hogy mi a tanulság? Az elhangzottak alapján nem is volna annyira nagy feladat egy egységes ellenzéki program összerakása. De ahogy a vita középtáján Juhász megfogalmazta, hiába a nagy egyetértés a szakpolitikai kérdésekben, ha aztán nem tudják legyőzni a Fideszt.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.