Szaúd-Arábia lemond a brüsszeli Nagy Mecset irányításáról

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A Reuters közölt részletes cikket arról, hogy a szaúdi királyság belement abba, hogy kikerüljön irányításuk alól Belgium legnagyobb mecsete. Ez egyben a lap szerint annak a jele, hogy Szaúd-Arábia hajlandó lépéseket tenni azért, hogy cserébe a világ ne őket tekintse az ultrakonzervatív iszlám globális exportőrének. 

Belgium 1969-ben adta 99 évre ingyen bérbe a Nagy Mecsetet Rijádnak: a szaúdiak támogatását élvező imámok érkezhettek prédikálni, cserébe pedig az ország olcsó olajhoz jutott. Ugyanakkor az utóbbi években a belgák szerették volna megszakítani ezt a kapcsolatot, mivel a Brüsszel belvárosában lévő mecsetben félő volt, hogy radikális-iszlamista tanokat is hirdethetnek az imámok. 

Fotó: Wiktor Dabkowski/Picture-Alliance/AFP

A mecset vezetői tagadták, hogy támogatnák az erőszakot, de az európai kormányok a 2015-ös és 2016-os iszlamista terrortámadások óta fokozott gyanakvással nézik a hasonló intézményeket. 

A Reuters cikke kitér arra is, hogy a belga kormány elhatározása, hogy beleálljanak ebbe a vitába a komoly befektetőként és vásárlóként is jelenlévő szaúdiakkal, eltérést jelentett attól, amit a legtöbb EU-tag képvisel Szaúd-Arábiával szemben. Az pedig, hogy Rijád ilyen könnyen belement a dologba, arra utal, hogy a királyság is szeretné magát újrapozicionálni az európai térben. 

A múlt hónapban megkötött egyezség egybeesik egy új szaúdi kezdeményezéssel, amit nem hoztak ugyan nyilvánosságra, de a Reuters megismerte, és mely szerint a szaúdiak megszakítanának minden kapcsolatot olyan mecsetekkel és vallási iskolákkal külföldön, melyeket helyben azzal vádolnak, hogy szélsőséges tanokat terjesztenek. 

A belföldi reformokra rászoruló országon belül így is visszatetszést válthat ki a lépés, teszi hozzá a cikk, valamint számolni kell azzal is, hogy a szaúdiak mostani hátralépése után keletkező űrbe fundamentalista erők próbálnak majd meg betörni. 

A mecset átadásának részleteit még ki kell dolgozni, de ezeket a tervek szerint ebben a hónapban nyilvánosságra hozzák majd. 

A belga politikusok korábban arról beszéltek, hogy azt szeretnék, ha a mecsetben az "európai iszlám" tanait hirdetnék, de az egyelőre nem világos, hogy ki fogja majd vezetni az intézményt a jövőben.