Az Európa Tanács emberi jogi biztosa nekiment a Stop Soros-törvénynek

POLITIKA
2018 február 15., 10:34
comments 133

Nils Muiznieks, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa csütörtöki közleményében aggodalmát fejezte ki a Stop Soros törvénycsomag tervezett bevezetésével kapcsolatban, amely véleménye szerint tovább súlyosbítja a szabadságjogok helyzetét Magyarországon.

Nils Muiznieks egy berlini sajtótájékoztatón 2015. október 1-én.
photo_camera Fotó: Cuneyt Karadag / Anadolu Agency

Muiznieks úgy vélekedett, hogy a törvénytervezet - bevezetése esetén - önkényes módon korlátozná a nem-kormányzati szervezetek nélkülözhetetlen munkáját. Aggodalomra okot adónak nevezte, hogy a követelményeknek nem megfelelő szervezetek szankciókra számíthatnak, beleértve a bírságot, végső esetben a feloszlatást is. Szerinte a tervezet olyan szabályozást is előirányoz, amely alapján önkényes módon lehet korlátozni a menekülteknek segítésén dolgozó, a határ mentén tevékenykedő egyének szabadság mozgását. A javaslat jó eséllyel olyan szervezetekre és magánemberekre vonatkozik majd, akiknek emberi jogi, a menekülteket és menedékkérőket segítő munkája teljes mértékben törvényes kellene, hogy legyen egy demokratikus társadalomban. 

Véleménye szerint a kormányzati retorika megbélyegez olyan, Soros György által alapított, vagy vele kapcsolatba hozható szervezeteket, amelyek színvonalas és fontos emberi jogi munkát végeznek Magyarországon.

Muiznieks végezetül aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány a nemzetbiztonságra nézve kockázatot jelentőnek nevezi a migránsokat és az őket segítő civil szervezeteket, szerinte félelmet, ellenszenvet és bizalmatlanságot keltve ezzel a lakosság körében.

Az emberi jogi biztos arra szólította fel Magyarországot, hogy tartózkodjon a nem-kormányzati szervezetek, köztük a bevándorlás területén dolgozók hátrányos megkülönböztetésétől, megbélyegzésétől, és állítsa vissza az emberi jogi területen dolgozók munkáját elősegítő környezetet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.