Európa pénzügyi vezetői óva intenek mindenkit a bitcointól

gazdaság
2018 február 15., 09:59
comments 140

Számos befolyásos pénzügyi vezető fejtette ki mostanában, hogy mennyire rossz véleménnyel vannak a bitcoinról és a hasonló virtuális valutákról. Szerintük ezek az eszközök egyszerűen túl kockázatosak, ráadásul nem is hatékony eszközei a fizetésnek. 

A német jegybank elnöke, Jens Weidmann szerdán beszélt arról, hogy a bitcoin azért alkalmatlan pénzeszköznek, mert az értéke túl gyorsan változik. Míg a tavaly év eleji 1000 dollárról év végére közel 20 ezer dollárra ment fel a bitcoin árfolyama, azóta idén eséseket produkálva 9 ezer dollárra ment vissza az értéke. 

Weidmann az Európai Központi Bank kormányzó tanácsában is helyet foglal, és most arról beszélt, hogy egy stabil monetáris és pénzügyi rendszerhez nem kriptovaluták kellenek, hanem az árstabilitás iránt elkötelezett központi bankok és hatékony banki szabályozások, ezek pedig az eurózónában rendelkezésre állnak szerinte. Szerinte a jegybankoknak nem is szabad maguknak ilyen eszközöket kibocsátaniuk. 

Nem Weidmann volt az egyetlen európai pénzügyi vezető, aki mostanában figyelmeztette a bankokat és a fogyasztókat a bitcoin és társai veszélyeire. A bank, biztosító- és nyugdíjpiacot felügyelő európai hatóságok is közösen figyelmeztettek, szerintük a virtuális valuták piaca túlságosan szabályozatlan és ezért kockázatos, főleg befektetésként. 

Múlt héten az EKB Igazgatóságának tagja, Yves Mersch beszélt arról, hogy a jegybankok aggódnak a virtuális valuták által okozott társadalmi és pszichológiai hatások miatt, és egy új aranylázra hasonlító jeleneteket látni a világban, miközben ezúttal nincs arany mögötte. 

Közben azért vannak európai jegybankok, ahol zajlanak kísérletezgetések, a svéd jegybank egy e-korona esetleges kifejlesztésébe kezdett, de erről egyelőre kevés részletet tudni. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.