Vádat emeltek 13 orosz ellen a 2016-os amerikai választásokba való beavatkozás miatt

külföld
2018 február 16., 17:59
comments 185

Vádat emeltek 13 orosz állampolgár és három orosz szervezet ellen a 2016-os amerikai választásokba való állítólagos orosz beavatkozás miatt - közölte pénteken Robert Mueller különleges ügyész hivatala Washingtonban.

Három személyt csalással, ötöt identitástolvajlással vádolt meg a különleges ügyész. A közleménye szerint a vádlottak amerikai számítógépes rendszerekkel próbálták elrejteni a tevékenységük orosz eredetét. Amerikainak adták ki magukat vagy hamis amerikai személyazonosságokat hoztak létre, illetve közösségi oldalakat üzemeltettek, amelyeknek a célja az amerikai közönség elérése volt. Rengeteg Twitter-profilt hoztak létre, és azt a látszatot keltették, mintha azokat amerikaiak üzemeltetnék.

A vádlottak már 2014-ben elkezdték azt tervezni, hogy tudnák befolyásolni a 2016-os választást. 2016-ra pedig már készek voltak azok a hamis online profilok, amelyekkel beavatkoztak a választásba. Ezeken keresztül olyan információkat terjesztettek, amelyek hátrányos helyzetbe hozták Hillary Clintont, Donald Trump jelenlegi elnök demokrata kihívóját, vagy Ted Cruzt és Marco Rubiot. Eközben Bernie Sanderst és Donald Trumpot támogatták.

Rod Rosenstein miniszterhelyettes elmondta: a vádlottak közül néhányan - létező amerikai állampolgároktól ellopott hamis személyazonossági adatokkal, társadalombiztosítási kártyákkal és bankszámlákkal - amerikai állampolgároknak adták ki magukat, s így hoztak létre internetes platformokon oldalakat és e-mail-fiókokat, amelyeken főleg a bevándorlásról, a Fekete Életek Számítanak nevű afroamerikai mozgalomról és vallási kérdésekről tettek közzé bejegyzéseket és álhíreket.

A vádlottak - amerikai politikai aktivistaként - politikai nagygyűlések szervezésében is részt vettek, reklámokat és reklámidőt is vásároltak. Ketten közülük elutaztak több szövetségi államba, így például Nevadába, Kaliforniába, Új-Mexikóba Coloradóba, Illinois-ba, Michiganbe, Louisianába, Texasba és New York államba is, hogy információkat gyűjtsenek. Egy meg nem nevezett, amerikai székhelyű csoporttól azt a tanácsot kapták, hogy tevékenységükkel elsősorban az ingadozó választói kedvről ismert államokat, Coloradót, Virginiát és Floridát vegyék célba. A választások után pedig Trumpot éltető nagygyűléseket szerveztek országszerte. 

Rod Rosenstein leszögezte: a vádlottak egyik fő célja az amerikai demokráciába vetett hit csorbítása volt, de ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a választási eredményt az oroszok nem tudták befolyásolni. Azt is hozzátette, hogy amerikaiak a tudomásuk szerint nem vettek részt ebben az akcióban. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.