Mihez kezdjünk a használt háztartási olajjal?

hirdetés
2018 február 19., 07:28
comments 51
ad


Mindannyian szeretnénk gondoskodó, környezettudatos állampolgárként élni a hétköznapjainkat, ám ez időnként nehézségekbe ütközik. Zöld szívünk például rögtön kihagy egy ütemet, amikor azzal szembesülünk, hogy fogalmunk sincs, hová vihetnénk az elhasznált háztartási olajunkat. Megspóroljuk a további kutatást, és eláruljuk, miért és hogyan érdemes gondoskodni szelektív összegyűjtéséről és újrahasznosításáról.


Miért nem mehet lendületből a kukába vagy a lefolyóba?
A praktikus okokat félretéve – például egyből eltömíti a lefolyót – számtalan módon árt a természetnek, ha nem a megfelelő helyre kerül az olaj. Egyrészt sokkal lassabban bomlik le, mint az átlagos háztartási hulladék, másrészt nagy károkat okoz, ha véletlenül az élővizekbe kerül. Egy csepp olaj akár 1000 liter vizet is képes beszennyezni: a felszínen lebegve meggátolja az oxigénfelvételt, ezzel pedig erőteljesen veszélyezteti a vízalatti élővilágot.


Ezt biztosan el akarom kerülni! Hova vigyem, hogy véletlenül se történjen ilyesmi?
Szerencsére több lehetőségünk is akad. Először is leadhatjuk az ország számos pontján megtalálható hulladékudvarokban, ahol a többi szelektíven gyűjthető szemét között a használt háztartási olajnak is megvan a maga helye. Emellett több magánvállalat szakosodott arra, hogy szerződéses partnereitől rendszeresen elszállítsa a számukra már szükségtelen, de még újrahasznosítható hulladékot. Ezeket a szolgáltatókat, inkább a nagyobb cégek veszik igénybe, nem feltétlen a kisebb háztartások. Azonban magánszemélyként is szívesen látnak a közreműködő benzinkutaknál, ahol már 2011. óta gyűjtik a használt sütőolajunkat. Azóta megközelítőleg 400 tonna étolajt adtak le a töltőállomásokon.

Ez mind szép és jó, de mi történik ezután a leadott olajjal?
Biodízel lesz belőle. Az eleve pozitív újrahasznosításon túl ez azért is hasznos és zöld megoldás, mert a bio-üzemanyagok tisztábban égnek. Széntartalmuk jóval alacsonyabb az átlagosnál, például szén-monoxid se keletkezik a használatuk során. Így segítenek az ökolábnyomunk csökkentésében, ezzel is hozzájárulva környezetünk és a természet védelméhez.

Nagyon jó! Mit tehetek még?
Amennyiben a háztartási olajnak nem csak az utó-, de az előélete is érdekel, érdemes olyan terméket választani, ami ISCC PLUS fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkezik. Az Európai Bizottság által is elismert független szabvány logóját látva biztosak lehetünk abban, hogy már a termék előállításakor is odafigyelnek a fenntarthatóságra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.