Pakisztánban a legrosszabbak az újszülöttek túlélési esélyei

A Pakisztánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, illetve Afganisztánban született csecsemőknek vannak világszerte a legrosszabb esélyeik a túlélésre - derül ki az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) jelentéséből.

A csecsemőhalandósággal foglalkozó dokumentum szerint a statisztikák azt mutatják, hogy Pakisztánban minden 22., a Közép-afrikai Köztársaságban 24., Afganisztánban pedig 25. újszülött nem éli meg az egy hónapos kort. Évente világszerte 2,6 millió csecsemő hal meg élete első hónapjában, közülük egymillióan születésükkor.

Az UNICEF rangsorolásában a legrosszabb mutatókkal rendelkező tíz államból nyolc a Szaharától délre fekvő afrikai ország. Köztük van Szomália, Lesotho, illetve a nyugat-afrikai Bissau-Guinea, Mali és Elefántcsontpart. A jelentés szerint mindenek előtt a szegénységre és a fegyveres konfliktusokra vezethető vissza, hogy a terhes nők ezekben az országokban nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz.

Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója szerint a legtöbb újszülötthalálozás elkerülhető volna. A csecsemőhalandóság az UNICEF szerint főleg a koraszülésre, valamint a születésnél fellépő komplikációkra vezethető vissza, emellett a fertőzések - a tüdő- és agyhártyagyulladás, illetve a vérmérgezés - is szerepet játszanak. A világszervezet Gyermekalapja ezért fontosnak tartja, hogy a várandós nőket szakképzett szülésznők gondozzák, legyen hozzáférés fertőtlenítő szerekhez, tiszta ivóvízhez és a megfelelő táplálkozás is biztosítva legyen. Az UNICEF külön említi a szülés utáni szoptatás és bőrkontaktus kiemelt szerepét.

Fore szerint a legtöbb veszélyeztetett újszülött megfizethető és hatékony megoldásokkal megmenthető lenne.

Az újszülöttek túlélési esélyei Japánban, Izlandon, Szingapúrban és Finnországban a legnagyobbak. A világ államait felsoroló listán Magyarország a 16. helyen szerepel Lengyelországgal együtt. Az UNICEF statisztikája szerint Magyarországon 357 csecsemőből egy hal meg életének első hónapjában.

Japánban, ahol a legalacsonyabb a csecsemőhalandóság, ez az arány 1:1111-hez. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.