A Candy vajon mi?

hirdetés
2018 február 26., 07:12
comments 63
ad

Nem csak szupersportautók, kávéfőzők és gázkazánok jönnek ám Észak-Olaszországból! Mosógépek is, immár 72 éve. Enzo, Niso és Peppino: mintha Pinokkió haverjai lennének. De nem, a három Fumagalli-fivér egy nagy múltú háztartásigép-gyártó vállalat alapítói. Olasz alapítói, természetesen.

A háború után Amerikában hadifogolyként őrzött Enzo vázlatrajzával kezdődött az egész. Enzo a fogolytáborban nem verseket írt, csencselt vagy szomorkodott, hanem felskiccelte egy mosógép terveit és hazaküldte testvéreinek. Niso és a fiúk édesapja, Eden a részletek kidolgozását és a gyártásszervezést vette a kezébe, Peppino pedig az adminisztrációt és a menedzsmentet tervezte meg. 1946-ban készült el az első mosógép, sőt: az első olasz mosógép, a Candy Model 50, ami nagy sikert aratott a hivatalos bemutatón, a milánói expón.

Háziasszonyok álma, egy csodás, korszerű Candy mosógép, 1946-ból
photo_camera Háziasszonyok álma, egy csodás, korszerű Candy mosógép, 1946-ból Fotó: AFP/Getty Images
Candy BiMatic, 1950-ből
photo_camera Candy BiMatic, 1950-ből Fotó: AFP/Getty Images

1950-ben, ismét elsőként a hazai piacon, elkészült a Bi-Matic, az első olasz félautomata mosógép. A '60-as években megint csak a Candy volt az első, amikor kijött az Automatic-kal, ami nagyjából azt tudta, mint egy mai alapkivitelű mosógép, szédületes, 550 rpm-es centrifugával, tíz mosóprogrammal. '66-ban jött a Stipomatic mosogatógép (mosogatógép '66-ban, úristen, itthon közben a szociban még teljesen általános volt a kerti budi fürdőszoba helyett), a mosógépeket pedig már neves dizájnerekkel terveztette a Candy. Az az ember is tervezett nekik, akinek ezt a formát köszönhetjük:

A DeLorean DMC12 formája is az Italdesign, a Giorgietto Giugiaro alapította stúdió alkotása, ahová a Candy is sokszor fordult dizájnért
photo_camera A DeLorean DMC12 formája is az Italdesign, a Giorgietto Giugiaro alapította stúdió alkotása, ahová a Candy is sokszor fordult dizájnért Fotó: AFP/Getty Images
photo_camera Ez pedig már egy mai Candy, természetes élőhelyén, egy modern fürdőszobában Fotó: AFP/Getty Images

A Candy valahogy ellenállt az amerikai, kínai, német, indiai tőke nyomásának és mindmáig megmaradt olasz márkának, sőt: családi vállalkozásnak. A céget jelenleg Peppino fia, Beppe igazgatja, CEO-ként. Sőt, Fumagalliék nemhogy eladták volna a vállaltot, az elmúlt évtizedek során számos akvizíciót is lebonyolítottak. Angol, spanyol, török, orosz brandeket szereztek meg, de a legszebb, hogy a kínai Jinling márka is az övéké. Ezzel a kínai piac harmadik legnagyobb ún. ázsiai típusú (függőleges dobtengelyű) mosogép-gyártója egy olasz vállalat - egy kis visszavágás a Pirelliért az olaszoktól. (A patinás olasz gumigyártót 147 éves korában, 2015-ben vásárolta fel egy kínai cég.)

Mi a Candy ma?

A Candy mosógépeit ma elsősorban a Bianca család emeli ki a fehér tömegből. Ezek a gépek már a Smart Home szellemében készülnek, képesek wifin és Bluetooth-on kommunikálni, tehát mobilappról lehet őket programozni, kezelni. Soha többé nem kell hülye ikonok jelentéseit találgatni, hanem rendes szöveges menüből lehet tájékozódni, hogy mit is akar a gép:

Végre nem kis rajzolt maszatokról kell kitalálni, hogy az gyapjút, műszálat, színeset vagy csipkét jelent
photo_camera Végre nem kis rajzolt maszatokról kell kitalálni, hogy az gyapjút, műszálat, színeset vagy csipkét jelent Fotó: AFP/Getty Images

Az app a mosásaink energiahatékonyságáról is tájékoztat és javaslatokat tesz a mosási programok optimalizálására. Sőt, hála az Apple és a Google beszédértő szervereinek, az appon keresztül még beszélni is lehet a géphez! Akár élőszóban instruálhatjuk a mosási időt, hőfokot illetően, mintha R2D2-t kérnénk meg egy szívességre. És a gép is szól hozzánk, lehet vele chatelni az appon keresztül, és közben olyanokat mond, hogy OK, program executed, meg minden, tisztára mint a Fortress mesterséges intelligenciája:


Nagy kár, hogy a vasalást, hajtogatást még nem intézi el valamelyik Candy-cucc (a szárítást természetesen igen), de alighanem ez is csak idő kérdése. Ha 70 év alatt sikerült eljutni a keverőtárcsától a beszélő, wifis automatáig, nem lehet már messze a vasalórobotos változat sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.