Minimáláras lesz az alkohol Skóciában

külföld
2018 február 26., 13:47
comments 96

Hatéves jogi harc után májustól a kormány végre bevetheti a minimálár fegyverét a legdivatosabb skót hobbi, az alkoholizmus elleni harcban. Egy 2012-ben megszavazott, de a bírósági eljárások és fellebbezések után csak most életbe lépő törvénymódosítás 50 pennyben, vagyis 178 forintban szabja meg egy egységnyi boltban árusított alkohol minimális árát. A cél az, hogy ne lehessen túl olcsón erős szeszhez jutni. 

Az "egységnyi alkohol" egy mértékegység, ami 10 milliliter vagy 8 gramm tiszta alkoholnak felel meg. Egy óra alatt ennyi alkoholt képes lebontani egy átlagos ember mája. A szokásos italokban számolva egy egységnyi alkohol van nagyjából

  • két centiliter töményben
  • egy pikoló sörben
  • fél pohár borban

Az új törvény értelmében Skóciában a legolcsóbb

  • üveg vörösbor 4,69 fontba (1670 forintba)
  • négyes pakk félliteres híg sör 4 fontba (1425 forintba)
  • hétdecis palack whisky 14 fontba (4984 forintba)
  • literes normál erőssségű cider 2,5 fontba (890 forintba)
  • literes extra erős, 7,5 fokos cider 3,75 fontba (1335 forintba)

fog kerülni ezentúl.

Az emelés főleg a legszegényebb skót alkoholisták kedvenc szeszeinél lesz brutális mértékű, akár több, mint háromszoros is: a hipermarketláncok sajátmárkás alkoholos italainál, főleg az extra erős ciderek esetében manapság előfordul az egységnyi alkoholra vetített 16-18 pennys ár is. Ez az, ami májustól 50 pennyre emelkedik. 

(via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.