Úszott a vérben a kivégzőkamra az elbaltázott kivégzés után

külföld
2018 február 26., 09:04
comments 302

Az alabamai hatóságok a múlt csütörtökön végül úgy döntöttek, elhalasztják a gyilkosságért elítélt, 61 éves Doyle Hamm kivégzését. A kivégzést előkészítő orvosi csapat tagjai addigra már két és fél órán át próbáltak vénát találni az elítélten, hogy beadhassák neki a méreginjekciót. Hiába, 12 próbálkozásuk is kudarcot vallott. Mire a kivégzést lefújták, a személyzet már vértócsákban tapicskolt.

"Véres, kontár kivégzés volt. Végül feladták, mert nem találtak vénát" - nyilatkozta a történtek után Bernard Harcourt, a Columbia Egyetem jogászprofesszora, Hamm egyik védője.

Bár a kivégzés után az alabamai büntetésvégrehajtás vezetője, Jeff Dunn még azt mondta, hogy "nem nevezném szükségszerűen problémának azt, amit ma este tapasztaltunk", a szövetségi hatóságok vizsgálatot rendeltek el az ügyben.

Hamm védői szerint halálos beteg, gyógyíthatatlan rákban szenved. És mert évtizedeken át intravénás droghasználó volt, előre jelezték, hogy problémás lehet a méreginjekciós kivégzés.

Az eset után újra fellángolhat a vita a halálbüntetésről. Az amerikai alkotmány tiltja a szokatlan és kegyetlen büntetéseket, és bár azok az államok, ahol még van halálbüntetés, azzal érvelnek, hogy a méreginjekció viszonylag kegyes módja a gyilkolásnak, Hamm esete újra bizonyítja, hogy még ez is könnyen "szokatlan és kegyetlen" büntetéssé alakulhat, például ha a halálra ítéltet két és fél órán át szurkálják előtte tűvel. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.