Úszott a vérben a kivégzőkamra az elbaltázott kivégzés után

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az alabamai hatóságok a múlt csütörtökön végül úgy döntöttek, elhalasztják a gyilkosságért elítélt, 61 éves Doyle Hamm kivégzését. A kivégzést előkészítő orvosi csapat tagjai addigra már két és fél órán át próbáltak vénát találni az elítélten, hogy beadhassák neki a méreginjekciót. Hiába, 12 próbálkozásuk is kudarcot vallott. Mire a kivégzést lefújták, a személyzet már vértócsákban tapicskolt.

"Véres, kontár kivégzés volt. Végül feladták, mert nem találtak vénát" - nyilatkozta a történtek után Bernard Harcourt, a Columbia Egyetem jogászprofesszora, Hamm egyik védője.

Bár a kivégzés után az alabamai büntetésvégrehajtás vezetője, Jeff Dunn még azt mondta, hogy "nem nevezném szükségszerűen problémának azt, amit ma este tapasztaltunk", a szövetségi hatóságok vizsgálatot rendeltek el az ügyben.

Hamm védői szerint halálos beteg, gyógyíthatatlan rákban szenved. És mert évtizedeken át intravénás droghasználó volt, előre jelezték, hogy problémás lehet a méreginjekciós kivégzés.

Az eset után újra fellángolhat a vita a halálbüntetésről. Az amerikai alkotmány tiltja a szokatlan és kegyetlen büntetéseket, és bár azok az államok, ahol még van halálbüntetés, azzal érvelnek, hogy a méreginjekció viszonylag kegyes módja a gyilkolásnak, Hamm esete újra bizonyítja, hogy még ez is könnyen "szokatlan és kegyetlen" büntetéssé alakulhat, például ha a halálra ítéltet két és fél órán át szurkálják előtte tűvel. (Via The Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.