Méteres hó van a Kékesen

Hókotró takarítja a havat Kékestetőn február 14-énFotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjára kedd este feltöltött adatok szerint 100 centit is meghaladta a hó magassága a Kékestetőn, ahol 21 óra magasságában mínusz 15,5 fokot mértek. 

2013 márciusában, azaz majdnem öt éve volt utoljára ekkora hó az ország legmagasabb pontján. Előtte évtizedekig nem. A rekordtól még ez is messze van: 1947-ben Kőszeg-Stájerházak mérőállomáson 1,51 méter vastag hótakarót mértek.

Rekorddöntés nem fenyeget, mivel a nagy havazásnak várhatóan egy időre biztosan vége, még ha a fagy velünk is marad. Szerdán hajnalban, elsősorban  Nyugat-Dunántúlon és a Zemplén környékén még lesz szállingózás, de napközben már ott is csak alig-alig. 

Reggel borongósabb, a nap folyamán később aztán már naposabb időszakok is lesznek, piszok hideg lesz viszont: a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 2 és mínusz 8 között lesz, de hajnalban és este simán lesz mínusz 10 alatt is. 

Csütörtök délutánra a nap is elbújik, és némi hószállingózás lesz ismét, de továbbra is inkább a metsző hideg lesz a para: éjszaka mínusz 16-ig hűlhet a levegő, de nyugaton, a hóval borított területeken mínusz 20 is lehet, és nappal is maximum mínusz 2-ig "melegszik" a levegő. 

A hétvége közeledtével fokozatosan melegszik majd az idő, pluszokra is lehet majd számítani, viszont nem lesz teljesen száraz az idő, ónos csapadék is várható. (MET)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.