60 millió dollárt fizetnek az amerikai kormánynak a Wall Street farkasa producerei

bűnügy
2018 március 08., 08:09
comments 16

Peren kívüli egyezséget kötött az amerikai igazságügyi minisztériummal a Red Granite Pictures, a Wall Street farkasa producercége. A Red Granite egyik alapítója Riza Aziz, aki Najib Razak maláj miniszterelnök mostohafia. Razak pedig a vádak szerint 3,5 milliárd dollárt sikkasztott el egy maláj kormányzati befektetési alapból, az 1MDB-től. Az amerikai hatóságok szerint ebből a pénzből finanszírozta a Wall Street farkasát a Red Granite.

A cég ugyan tagadta a vádakat, de egy kaliforniai bírósághoz leadott iratok szerint most peren kívül megegyezett a hatóságokkal. A 60 millió dollárt három részletben fizetik be, az első, 30 milliós részletet harminc, a második, 20 milliós részletet 180, az utolsó tízmilliós részletet pedig 360 napon belül kell befizetniük. A megállapodás szerint az egyezséget nem lehet beismerésnek tekinteni.

A Red Granite teljesen ismeretlen produkciós cég volt egészen addig, míg nem adott százmillió dollárt Martin Scorsesenek a Wall Street farkasára. A forgatás kezdete után három hónappal pedig egészen különleges, és különlegesen drága születésnapi ajándékkal kedveskedett a film főszereplőjének, Leonardo DiCapriónak: megvették neki Marlon Brando Oscar-díját, aminek az értékét 600 ezer dollárra becslik. Di Capriónak azóta már le kellett mondania a szobrocskáról, mert azt az 1MDB-től ellopott vagyon visszaszerése érdekében a nyomozás során lefoglalták. DiCapriónak a film forgatása idején többszöri jelölése ellenére még nem volt Oscarja, és a Wall Street farkasában bemutatott kúszásával se sikerült megnyernie - azt csak két évvel később, a Visszatérőben bemutatott kúszásával nyerte el végül. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.