Bevándorlóellenes terrorcsoport tagjait ítélték el Németországban

külföld
2018 március 08., 07:30
comments 23
A bevándorlóellenes terrorcsoport egyik tagja kapucnival takarta az arcát a tárgyaláson.
photo_camera A bevándorlóellenes terrorcsoport egyik tagja kapucnival takarta az arcát a tárgyaláson. Fotó: Sebastian Kahnert/dpa Picture-Alliance/AFP

Súlyos börtönbüntetést szabott ki a német bíróság egy szélsőjobboldali csoport nyolc tagjára. A vád szerint a hét férfi és egy nő gyilkosságot tervezett, és bombatámadást terveztek egy menekültszállás ellen. Ezért az ügyészség terrorizmussal vádolta őket.

Az ügyészség szerint a csoportot az idegengyűlölet és a náci ideológia motiválta, a céljuk pedig az volt, hogy megfélemlítéssel üldözzék el a bevándorlókat az országból. A gondolatot cselekvés követte: bombát robbantottak egy menekültszállásnál. A céljuk a gyilkolás volt, tisztában voltak vele, hogy a szálláson laknak is. Merényletet kíséreltek meg egy szélsőbaloldali politikus ellen is, az autóját robbantották fel. A robbanószert Csehországból csempészték Németországba.

A vádlottak a támadásokban játszott szerepüket beismerték, a terrorizmus vádját és a gyilkossági kísérletet azonban tagadták. Az ügyészség szerint viszont a csoport szervezettsége és felépítése alapján terrorcsoportnak minősül.

A nyolc elítélt szélsőjobboldali terrorista a Freital-csoport tagja volt. A csoport arról a szászországi városról kapta a nevét, ami a bázisuk volt. Az egykori NDK területén lévő Szászország a német szélsőjobboldal fellegvárának számít.

A csoport 2015-ben hajtott végre támadásokat, amikor a menekültválság közepén felerősödött a szélsőjobboldali erőszak.

A drezdai bíróság egy évig tárgyalta ügyüket. A csoport hét nagykorú tagját 5-10 év börtönre ítélték, az egyetlen fiatalkorú négy évet kapott. A csoport két vezetője, Timo S. és Patrick F. tíz, illetve 9,5 év börtönt kapott. Az ítélet még nem jogerős. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.