Úgy tűnik, hogy megoldódott Amelia Earhart eltűnésének rejtélye

külföld
2018 március 08., 06:50
comments 118
Amelia Earhart
photo_camera Amelia Earhart Fotó: COLLECTION CHRISTOPHEL/Collection Christophel

Megoldódni látszik a 20. század egyik legnagyobb rejtélye, a világhírű pilótanő, Amelia Earhart nyomtalan eltűnése. Egy most publikált kutatásában a Tennessee Egyetem oktatója, Richard L. Jantz azt állítja, hogy a távoli csendes-óceáni szigeten, Nikumarorón 1941-ben talált csontváz Earharté volt.

Earhartnak 1937-ben veszett nyoma, Jantz szerint lezuhanása után számkivetettként halt meg a távoli szigeten.

link Forrás

A most a vizsgálatok alapján Earhartnak tulajdonított maradványokat egy brit expedíció már 1940-ben felfedezte, de egy évvel később a halottkémi vizsgálatok alapján arra jutottak, hogy azok egy férfi maradványai. A csontok mellett amúgy pár használati tárgyat is találtak, például egy 1918-ban gyártott szextánst és egy üveg keserűlikőrt.

Jantz szerint az 1941-es vizsgálatot végzők tévedtek. Ő a megtalált maradványokat Earhart ismert testméretadataival vetette össze, és arra jutott, hogy "Earhart csontozata jobban hasonlít a Nikumarorón talált csontokhoz, mint egy nagy mintában szereplő emberek 99 százalékáé", és mert egy, a világtól elzárt szigetről van szó, "Amelia Earharton kívül nincs feljegyzés senkiről", akinek a csontjai lehetnének.

A csontok vizsgálata alapján már korábban is feltételezték, hogy azok Earhart maradványai lehetnek. 1998-ban az International Group for Historic Aircraft Recovery nevű csoport már arra jutott, hogy az eredeti halottkémi jelentéssel szemben a csontok egy, az átlagosnál magasabb, európai származású nőéi voltak. Earhart fehér amerikaiként európai származású, és az átlagosnál jó pár centivel magasabb volt. (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.