Atomerőmű építését tervezi a lengyel kormány

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

A lengyel kormány márciusban dönthet az ország első atomerőművének a megépítéséről - jelentette ki Krzysztof Tchórzewski energetikai miniszter hétfőn egy vidéki gazdasági fórumon. A miniszter szerint a kormány márciusban a kormány végleges döntést hozhat az atomerőmű megépítéséről. „Minden kutatás azt mutatja, hogy ezt az utat kell választania Lengyelországnak” - tette hozzá.

Az energetikai miniszter már tavaly augusztusban is beszélt a tervezett atomerőműről és akkor azt mondta, hogy a létesítményt saját erőből akarják megépíteni.

Krzysztof Tchórzewski lengyel energetikai miniszterFotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto

A lengyel energetikai minisztérium számításai szerint a három blokkból álló, mintegy 4,5 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű 2040-ig készülne el és a bekerülési költség 75 milliárd zloty (mintegy 20 milliárd dollár, 1 zloty=74,31 forint). 

A lengyel kormány 2014 elején fogadta el a nemzeti atomenergia-programot, amelyben jogi keretet teremtett két, egyenként 3 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű megépítéséhez. Az építés 2019-ben kezdődött volna, és 2024-re készült volna el a létesítmény. A lengyel kormány által a beruházás előkészítésével megbízott PGE EJ1 társaság - amely a döntően állami részesedésű Lengyel Energetikai Csoport (PGE) tulajdona - , 2015-ben azonban szerződést bontott a beruházással kapcsolatos terepmunkákat végző WorleyParsons (WP) ausztrál tervező céggel, amit azzal indokolt, hogy rendre nem vette figyelembe a kidolgozott tanulmányokhoz fűzött lengyel észrevételeket.

A WP viszont azt állította, hogy ő maga mondta fel a szerződést a lengyel fél részéről tapasztalt „professzionalizmus hiánya, továbbá a hiányzó szervezeti struktúrák és eljárások” miatt. (MTI)