Nemzetközi körözést adtak ki a szaúdi király lánya ellen

2018 március 15., csütörtök 21:15
25

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki egy francia bíró a szaúdi uralkodó lánya ellen, mert a gyanú szerint arra utasította az egyik testőrét, hogy verjen meg egy férfit a párizsi lakásában - írja saját forrásokra hivatkozva a Reuters és az AFP is.

Még 2016-ban történt, hogy mesterembert hívtak Hassza bin Szalmán hercegnő méregdrága párizsi rezidenciájára. Az áldozat azt állítja, hogy csak a munkák elvégzése érdekében készített fotókat, de a szaúdi hercegnő megvádolta, hogy ki akarja adni a képeket a médiának. A munkás állítása szerint ezután utasította a testőrét arra, hogy álljon bosszút. A testőrt fegyveres erőszakcselekmény elkövetésével, emberrablással, lopással és halálos fenyegetéssel vádolják, a hercegnő ellen pedig nemzetközi körözést, mert ki akarják hallgatni a testőre által elkövetett bűncselekmények ügyében. 

Francois Hollande és a koronaherceg Párizsban, 2016-ban Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Hassza bin Szalmán hercegnő a világ egyik legnagyobb hatalmú családjának tagja, Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király lánya és Mohamed bin Szalmán trónörökös testvére. A Reuters értesülésére egyelőre nem reagált sem a szaúdi nagykövetség, sem a rijádi kormány. 

A hírügynökség úgy tudja, hogy a körözést tavaly decemberben adták ki, a két ország viszonya szempontjából érzékenynek mondható időszakban. Francois Holland volt francia államfő ugyanis közeli kapcsolatokat ápolt az Öböl menti arab országokkal, kiváltképpen Szaúd-Arábiával, és emellett kemény álláspontot képviselt a Rijáddal ellenséges kapcsolatban lévő Iránnal folytatott atomalkuban. Emmanuel Macron hivatalban lévő francia elnök azonban javítani akarja az iráni kapcsolatait. 

Mohamed bin Szalmán várhatóan április elején látogat Párizsba, de a vizit dátumát többször módosították a trónörökös londoni és washingtoni útja miatt. (Reuters, AFP, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt