A férfiaknak még mindig több szabadidő, a nőknek jóval több házimunka jut

2018 március 16., péntek 16:55
309

A KSH adott ki konferenciakötetet a láthatatlan munkáról, és a G7 ásott a tanulmányok mélyre. A láthatatlan munka kategóriájába szokásos sorolni minden olyan tevékenységet, melyeket otthon, fizetség nélkül végzünk el. Ide tartozik a mosástól a főzésen és takarításon át a gyereknevelésig vagy az idősebb rokonok gondozásáig egy csomó feladat. 

Az ilyen típusú munkát nemcsak azért szokás láthatatlannak nevezni, mert nem jár érte fizetség, hanem mert sokszor elismerés sem. Holott a jelentősége gazdasági szempontból is óriási: az otthon elvégzett munka teszi lehetővé, hogy a család foglalkoztatott tagjai helyt tudjanak állni a munkahelyükön. 

Vannak persze családok, ahol e feladatokra vagy egy részükre felbérelnek valakit, akinek megfizetik a szolgáltatásait, de a magyar családok egy jelentős része nem engedheti meg magának, hogy fizessen e szolgáltatások elvégzéséért. Maradnak tehát a feladatok a családtagokra, ez pedig legtöbb esetben elsősorban a női családtagokat jelenti. 

A cikk idéz egy 2010-es statisztikát, mely szerint egy magyar ember átlagosan napi 164 percet töltött fizetett, 214 percet pedig nem fizetett munkával. És míg a férfiak átlagosan napi egy órával többet dolgoznak, mint a nők e felmérés szerint, addig két órával kevesebbet foglalkoznak ház körüli munkákkal. Ugyanígy, a gyerekek gondozásával is fele annyit időt foglalkoznak a férfiak. Szabadidőből viszont több jut nekik, egy napon átlagosan 294 perc, míg a nőknek 252 perc, ami kevesebb, mint amennyi 10 évvel korábban jutott. 

A felvett adatsorokból azt is látni lehetett, hogy a 2008-as válság hogyan alakította át a háztartások életét: elkezdtek több időt szánni olyan tevékenységekre, melyekért korábban többször is pénzt fizettek, például kevesebbet jártak étterembe a családok. 

A KSH kutatói több módszertan alapján is készítettek becsléseket arról, hogy mekkora lehet a láthatatlan munka jelentősége, és arra jutottak, hogy ha pénzben fejeznénk ki az otthon elvégzett munkára fordított idő értékét, a magyar gazdaságban megtermelt érték 22-27 százalékát, 6-7 ezer milliárd forintot kapnánk. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt