A férfiaknak még mindig több szabadidő, a nőknek jóval több házimunka jut

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A KSH adott ki konferenciakötetet a láthatatlan munkáról, és a G7 ásott a tanulmányok mélyre. A láthatatlan munka kategóriájába szokásos sorolni minden olyan tevékenységet, melyeket otthon, fizetség nélkül végzünk el. Ide tartozik a mosástól a főzésen és takarításon át a gyereknevelésig vagy az idősebb rokonok gondozásáig egy csomó feladat. 

Az ilyen típusú munkát nemcsak azért szokás láthatatlannak nevezni, mert nem jár érte fizetség, hanem mert sokszor elismerés sem. Holott a jelentősége gazdasági szempontból is óriási: az otthon elvégzett munka teszi lehetővé, hogy a család foglalkoztatott tagjai helyt tudjanak állni a munkahelyükön. 

Vannak persze családok, ahol e feladatokra vagy egy részükre felbérelnek valakit, akinek megfizetik a szolgáltatásait, de a magyar családok egy jelentős része nem engedheti meg magának, hogy fizessen e szolgáltatások elvégzéséért. Maradnak tehát a feladatok a családtagokra, ez pedig legtöbb esetben elsősorban a női családtagokat jelenti. 

A cikk idéz egy 2010-es statisztikát, mely szerint egy magyar ember átlagosan napi 164 percet töltött fizetett, 214 percet pedig nem fizetett munkával. És míg a férfiak átlagosan napi egy órával többet dolgoznak, mint a nők e felmérés szerint, addig két órával kevesebbet foglalkoznak ház körüli munkákkal. Ugyanígy, a gyerekek gondozásával is fele annyit időt foglalkoznak a férfiak. Szabadidőből viszont több jut nekik, egy napon átlagosan 294 perc, míg a nőknek 252 perc, ami kevesebb, mint amennyi 10 évvel korábban jutott. 

A felvett adatsorokból azt is látni lehetett, hogy a 2008-as válság hogyan alakította át a háztartások életét: elkezdtek több időt szánni olyan tevékenységekre, melyekért korábban többször is pénzt fizettek, például kevesebbet jártak étterembe a családok. 

A KSH kutatói több módszertan alapján is készítettek becsléseket arról, hogy mekkora lehet a láthatatlan munka jelentősége, és arra jutottak, hogy ha pénzben fejeznénk ki az otthon elvégzett munkára fordított idő értékét, a magyar gazdaságban megtermelt érték 22-27 százalékát, 6-7 ezer milliárd forintot kapnánk. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.