Garancsiék, a GE és az Allianz adott TAO-pénzt a szigetszentmiklósi stadionra

gazdaság
2018 március 19., 07:18
comments 79

Eddig összesen 2,12 milliárd forintnyi TAO-támogatáshoz jutott a Szigetszentmiklós Testgyakorlók Köre, az összeg több mint fele mindössze három cégtől érkezett - írja az mfor, akinek sikerült megszereznie a szigetszentmiklósi klubot TAO-val támogató cégek listáját. 

Szigetszentmiklóson egy évvel a TAO-rendszer 2011-es indulását követően döntöttek arról, hogy új stadiont építenek. Amikor döntés született a stadionról, a csapat még másodosztályú volt, azóta - többek közt a szövetség felé fennálló tartozások miatt - a harmadosztályból időközben lesorolták a megyei szintű bajnokságba

A projekt teljes értéke 3,5 milliárd forint,

TAO-támogatásból ekkora költségvetésből csak Felcsúton épült stadion. 

A jogerős bírósági ítélet ellenére a mai napig nem adták ki a felcsúti támogatók listáját, de az mfor megszerezte a szigetszentmiklósi klubot TAO-val támogató cégek listáját.

Az MLSZ a támogatási rendszer működése alatt 2,86 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Körének, amiből 2,12 milliárdnyit már sikerült is a klubnak lehívnia. Igaz, a legutóbbi két évadban megítélt támogatásokból még egy forint lehívása sem történt meg. A támogatások nagyságát nézve a 2012/2013-as és a 2015/2016-os évad volt a legerősebb, előbb 955, majd 674 millió forintnyi TAO-val, melyből az utolsó forintot is le tudták hívni a klubnál. A lehívott 2,12 milliárd forint 58 százalékát három társaság dobta össze. 

A GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. összesen 602,6 millió forintot, az Allianz Hungária Zrt. 438,6 milliót, a Garancsi István tulajdonában álló Market Építő Zrt. pedig 192,9 milliót adott a klubnak.

Valójában azonban még ennél is több pénz juthatott a klubhoz a fenti cégcsoportoktól. A GE Hungary mellett ugyanis a GE Infrastructure is adott 18,5 milliót, Garancsitól pedig nemcsak a Marketen keresztül áramlott TAO a klubhoz. 10,3 millió érkezett az érdekeltségi körébe tartozó VILATI Szerelő Kft.-től, és még 2,8 millió az OK Bau-tól. A listán szerepel még az Aegon Magyarország, a Concorde Értékpapír Zrt. és a vagyonkezeléssel foglalkozó Interag Holding Zrt. is. Meglepő, de mégis igaz, 

a szigetszentmiklósi sportfejlesztési program támogatásához sikerült megnyerni az EDF Démász mellett a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolát is.

Utóbbi kereken 30 milliót utalt a 2013/2014-es sportévben. A legtöbb, helyi vállalkozástól érkező támogatás 10 millió forint volt, ami az Ász-Kolbász Kft.-től érkezett. Rajta kívül még 8 milliót tudott adni egy haszongépjárművek kereskedelmével foglalkozó társaság. 

A legszebb, hogy a munka nem kezdődött el, a projekt 6-8 hónapos csúszásban van, de az EMMI azért jóváhagyott egy 600 millió forintos plusz támogatást „tárgyi eszközökre”. Ezt ellenőrizték a minisztériumi munkatársak a nyáron, melynek ez lett az eredménye:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.