Nagyon kevés delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba

POLITIKA
2018 március 22., 15:10
comments 109

Péntek délután lejár a határidő, de még mindig nagyon kevés, alig 5500 delegáltat jelentettek be a jelöltek és a jelölő szervezetek a szavazatszámláló bizottságokba az országgyűlési választásra – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a budapesti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona azt mondta, a szavazatszámláló bizottságokba a választókerületben induló és országos listát állító jelölő szervezetek küldhetnek 2-2 delegáltat, míg az országgyűlési egyéni választókerületekben a választókerületben induló jelöltek 1-1 tagot bízhatnak meg.

Eddig a 10 286 szavazókörbe 5500, a 106 egyéni választókerületi választási bizottságba mintegy 250 delegáltat jelentettek be.

Március 29-ig lehet külképviseleti megfigyelőket bejelenteni, és ugyaneddig delegálhatnak a jelölő szervezetek 5-5 embert az NVI-hez, a levélszavazatok feldolgozásának ellenőrzésére.

Az NVI elnöke elmondta, a külképviseleti névjegyzékbe kb. 40 ezren regisztráltak már, ez 11 ezerrel nagyobb a 4 évvel ezelőtti számnál. A legtöbben továbbra is Londonban szavaznának, 6400-an, Münchenben 3200-an, Stuttgartban 2300-an, Hágában 1700-an. A külképviseleti névjegyzékbe március 31-én 16 óráig lehet jelentkezni.

Az átjelentkezők száma is nő, már 66 200-an jelezték, hogy nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen szavaznának. Az átjelentkezésekre április 6-án 16 óráig van lehetőség. Négy évvel ezelőtt 128 ezren jelentkeztek át.

A levélben szavazók regisztrációja március 24-én zárul, eddig 372 ezren regisztráltak, a szavazási levélcsomagokat hétfőn adta postára az NVI.

A nemzetiségiek pénteken 16 óráig kérhetik, hogy nemzetiségük listájára szavazzanak. Pálffy Ilona elmondta: eddig összesen kb. 60 ezren regisztráltak, a legtöbben (32 ezren) németek. Ők a „várományosai” a kedvezményes mandátumnak, amelyet a „normál” országos listás mandátumhoz szükséges szavazatszám negyedéért szerezhetnek meg. Ehhez 4 évvel ezelőtt 22 ezer voksra lett volna szükség. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.