A körzet, ami pontosan megmutatja a centrális erőtér működését

POLITIKA
2018 március 26., 05:30
comments 130

Ha van választókerület, ahol teljesen világosan látszik a centrális erőtér logikája, az Jász-Nagykun-Szolnok 1., vagyis Szolnok és környéke. A Közös Ország Mozgalom (KOM) felmérése itt egyértelműen azt mutatja: ha a szocialista és a jobbikos jelölt is elindul a választáson, akkor a Fidesz-KDNP könnyed győzelmet arat, de ha sikerülne megegyezniük, akkor mindkét jelölt olyan küzdelmet folytathatna április nyolcadikán, aminek a kimenetele kiszámíthatatlan.

photo_camera Kállai Mária március 15-én. Kép: Facebook

További visszalépések nélkül a fideszes Kállai Mára 41 százalékot kaphat a felmérés szerint. (Azért további, mert az Együtt jelöltje, Nagy Attila végül nem indul itt.)

A sorrend utána:

Csikós Attila (Jobbik) - 28 százalék
Györfi Mihály (MSZP) - 22 százalék
Kelemen István (LMP) - 7 százalék
Szekeres Éva (Momentum) - 2 százalék.

„Az LMP és a Momentum visszalépése a baloldalnak kedvezne, ám a fideszes mandátumszerzés így sem kerülne veszélybe: 28-30 százalékra számíthatna így a két ellenzéki jelölt, míg Kállai Mária a voksok 42 százalékával behúzná a választókerületet. Amennyiben viszont csak az MSZP-s vagy a jobbikos jelölt állna szemben Kállaival, akkor egy nagyon szoros versenyt futhatnának, mind a ketten 46 százalékos érhetnének el a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben. Ha figyelembe vesszük a szavazók látens politikai preferenciáit is, azt látjuk, hogy a Jobbik, az MSZP-P, de még az LMP jelöltjei is hibahatáron belül végeznének Kállaival szemben, tehát megjósolhatatlan lenne a párharc kimenetele” - áll a KOM elemzésében. 

Az is egyértelmű a felmérés szerint, hogy a mozgósítás erősítése az ellenzéknek kedvezne.

Az adatfelvétel február 22. és március 21. között zajlott le, 1009 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.