A magyar hatóságok egyszer sem éltek a lehetőséggel, hogy kihallgassák az FBI védelme alatt álló Faidt Péter Andrást

bűnügy
2018 március 27., 18:04
comments 182

Hiába jelezte többször, a magyar hatóságok nem akarták kihallgatni Faidt Péter Andrást, közölte jogi képviselője a Magyar Nemzettel.

„Ügyfelünket büntetőügyében, az évek óta húzódó eljárásban a nyomozóhatóság azonban annak ellenére nem hallgatta ki a mai napig, hogy védői útján amerikai lakcímét a nyomozóhatóság és a bíróság részére bejelentette, ahogyan annak ellenére sem történt meg kihallgatása, hogy a két állam közötti kölcsönös protokolltájékoztatás keretében a magyar hatóságok hivatalos tudomást szereztek arról, hogy ügyfelünk az Amerikai Egyesült Államokban életvitelszerűen tartózkodik.”

Faidt Péter Andrásról, aki feltehetően az ameriaki FBI tanúvédelmi programjában vesz részt, először a Magyar Nemzet cikkezett. A lap  azt írta, a férfi részt vehetett, vagy legalábbis rálátása volt arra, hogy Magyarországról uniós forrásokból származó pénzeket menekítettek ki, majd a nyomok eltüntetése után térítetek vissza, és ebből politikusoknak is jutott.

A magyar ügyészség erre úgy reagált, hogy a férfi ellen a magyar rendőrség is nyomoz pénzmosás gyanújával, de az egy másik ügy, és abban uniós források nem érintettek. Az ügyészség továbbá azt  állította, nem tudtak arról, hogy az USA felajánlotta a kihallgatás lehetőségét, ezért nem hallgatták ki a férfit.

Faidt ügyvéde állítja, „Gyanúsítottkénti kihallgatását 2017. december 1-ig a magyar nyomozóhatóság a védelem számára ismeretlen okok miatt nem kezdeményezte annak ellenére, hogy ügyfelünk számtalan alkalommal védői útján jelezte, hogy a magyar hatóság rendelkezésére áll, s amelyre az Amerikai Egyesült Államok jogsegély útján történő megkeresésén keresztül a magyar nyomozó szerveknek mindenkor lehetőségük lett volna.” (MNO)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt